13.5 C
Linköping
onsdag, september 22, 2021

Man åtalad för våldtäkt mot funktionsnedsatta

En 29-årig man i Linköping åtalas nu för flera våldtäkter, grova brott som utpressning och tvång, berättar flera medier samt Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande idag, tisdag.

Totalt är sju kvinnor, några av dessa även närstående till den misstänkte, målsägande och de är idag i åldrarna mellan 19 och 39 år gamla.

Brotten ska ha pågått under en perioad av över två år och mellan sommaren 2018 till oktober 2020. Brotten uppdagades när en av de utsatta kvinnorna kontaktade polisen om att hon utsatts för hot via nätet.

– Det var den anmälan som startade det här ärendet som sedan växte sig större, säger kammaråklagare Elin Åkerberg som varit förundersökningsledare till SVT Nyheter Öst.

Mannen ska ha skapat falska profiler på nätet som han använt för att kontakta flera av målsägandena och därefter pressat dem till olika handlingar.

Spårade adress

– Polisen lyckades spåra en IP-adress som var kopplad till en av profilerna, som sedan visade gå till den tilltalades adress, säger Elin Åkerberg.

Mannen greps den 8 oktober förra året och har suttit frihetsberövad sedan dess. Förundersökningen är på drygt 4 500 sidor, vilket är väldigt omfattande.

Offer med funktionsnedsättningar

De målsägande har, enligt åklagaren, varit extra utsatta på grund av konstaterade svårigheter som till exempel intellektuella funktionsnedsättningar.

– Han har hotat dem, pressat dem på pengar och tvingat dem att skicka nakenbilder och filmer på sig själva. Via de här påhittade kontona har han stämt träff med vissa av målsägandena , säger kammaråklagare Elin Åkerberg till SVT Öst.

Kvinnorna har därefter tvingats till olika sexuella handlingar. Enligt åklagaren har 29-åringen lurat kvinnorna att tro att han tillhörde kriminella gäng och lyckats göra dem mycket rädda.

Kriminellt gäng

Mannen åtalas för 16 fall av våldtäkt, fyra fall av grovt olaga tvång, ett fall av grov utpressning, två fall av försök till grov utpressning, två fall av försök till utpressning och tre fall av försök till grovt olaga tvång.

– Chattarna utgör viktig stödbevisning där vi kunnat se mönster i mannens tillvägagångssätt. Vi har också analyserat filmmaterial som fanns i hans telefon för att få fram var och när övergreppen har skett, säger utredare Cecilia Orrby på polisens avdelning för grova brott i Linköping i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Det var strax efter 08.00 på onsdagens morgon som polisen kallades till ett bråk...
Polisen kan komma att släppa fler bilder eller, till och med en film, från...
Den yngling som anhölls av åklagare i lördags begärs nu häktad för sin inblandning...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.5 ° C
14 °
12.5 °
81 %
3.1kmh
90 %
ons
13 °
tor
13 °
fre
13 °
lör
15 °
sön
17 °