20.8 C
Linköping
måndag, juni 21, 2021

Kommunalt bolag gör miljardaffär – säljer tusentals lägenheter

Kommunägda fastighetsbolaget Stångåstaden säljer över tusen bostäder till Heimstaden Bostad. Bostäderna finns i Lambohov, Haninge, Ljungsbro och Vasastaden. Den nya fastighetsägaren tar över den 1 juli 2021.

De aktuella fastigheterna består nästan helt av bostäder och studentbostäder med en uthyrningsbar yta på cirka 78 000 kvadratmeter. Det underliggande fastighetsvärdet efter avdrag för latent skatt är 2 495 miljoner kronor – det vill säga nära 2,5 miljarder.

Anledningen till försäljningen är att Stångåstaden vill stärka ekonomin och skapa möjligheter att fortsätta utveckla Linköping. Stångåstaden framhåller att försäljningen skapar förutsättningar för bolaget att fortsätta hålla en hög investeringstakt för såväl nyproduktion som underhåll och förvaltning av befintliga fastigheter.

Trygga och utveckla

–  Stångåstaden fortsätter att utveckla Linköping och satsar på att bygga bort bostadsbristen, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, i ett pressmeddelande.

– Försäljningen är en del i vår fastslagna strategi att minska bolagets låneskuld och att säkerställa en stabil ekonomi. En stark ekonomi möjliggör att Stångåstaden kan fortsätta hålla en hög takt i att bygga nya bostäder och samtidigt leverera en hög kvalitet på kundservice och förvaltning av befintliga bostäder.

Astrid Brissman, styrelseordförande i Stångåstaden, säger att bolaget har ställt höga krav på att köparen ska vara långsiktig och ha en bra idé med sin förvaltning för att bidra till att utveckla Linköping.

– Med förvärvet som Heimstaden gjorde av Stångåstaden 2017 känner vi oss trygga med att våra hyresgäster fortsatt kommer att få en lyhörd hyresvärd med fokus på kunderna.

Tar över 1 juli

Patrik Hall är vd på Heimstaden:

–  Vi ser fram emot att möta Stångåstadens förväntningar på fortsatt hög kundnöjdhet och vara en positiv bidragsgivare till kommunens hållbara utveckling. Genom omtänksamma boenden säkerställer vi välmående lokalsamhälle och stadsdelar för flera år framåt.

Heimstaden tar formellt över fastigheterna den 1 juli 2021. Heimstaden är ett svenskt bostadsfastighetsbolag och med 114 000 hyreslägenheter ett av Europas största. I Sverige äger och förvaltar Heimstaden cirka 32 000 lägenheter på över 30 orter. Huvudkontoret finns i Malmö och sedan 2017 har Heimstaden kontor i Linköping.

Stångåstadens webbplats hittar du mer fakta om fastigheterna som ingår i affären.

RELATERADE ARTIKLAR

Under april månad har kommunen tillsammans med polis och fastighetsägare fortsatt med trygghetsskapande åtgärder...
Nu ska man satsa på och utveckla Berga centrum genom att bygga nya bostäder...
Det var i lördagseftermiddag som ett av Stångåstadens hyreshus  på Skattegården i Skäggetorp blev...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,291FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
20.8 ° C
26.8 °
17.2 °
80 %
3.1kmh
20 %
mån
25 °
tis
23 °
ons
19 °
tor
26 °
fre
24 °