11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Så ska bidragsfusket stoppas

Som en av fem kommuner är Linköping med ett nytt projekt för att jobba mot organiserad brottslighet och bidragsfusk.

Projektet är en del av den myndighetsgemensamma satsningen mot grov och organiserad brottslighet. Syftet är att skapa en modell för ett utökat samarbete mellan de nationella myndigheterna och kommunerna i arbetet mot organiserad brottslighet. Arbetet leds av Polisens nationella operativa avdelning (Noa). 

– Det är väldigt positivt att Linköping blivit utvald som en av fem pilotkommuner. Arbetet mot organiserad brottslighet, speciellt vad gäller bidragsbrott, är oerhört viktigt för Linköping. Vi har kommit en bit på vägen själva, men det är först när vi kan få till en effektiv samverkan med polisen och andra myndigheter som vi kan komma åt denna brottslighet på riktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M), i ett pressmeddelande.

Få stopp på fusk

Målet med satsningen är att motverka och komma åt välfärdsbrott. Det kan till exempel handla om kriminella som ägnar sig åt näringsverksamhet, och som genom att kringgå lagar och regler missbrukar de skattefinansierade välfärdssystemen. Kommunerna spelar en viktig roll i att stoppa bidrags- och assistansfusket och att inte bevilja tillstånd till näringsidkare som ägnar sig åt organiserad brottslighet.

Bryta nyrekrytering

– Projektet är just nu i uppstartsfasen. Under ett första möte med Noa fick vi från kommunens sida redogöra för de riskområden som vi ser kopplat till organiserad brottslighet. Ett exempel är upphandlingar, där det finns risk för att företag med kriminella kopplingar kan försöka vinna ett avtal med kommunen, säger säkerhetschef Anders Fernemark.

En viktig del i arbetet är också att bryta den kriminella rekryteringen i ett tidigt skede. Där spelar skola och socialtjänst en viktig roll.

Förutom Linköping deltar kommunerna Södertälje, Örebro, Helsingborg och Uppsala i pilotprojektet.

RELATERADE ARTIKLAR

Från och med den förste februari 2022 tar Norlandia över Ånestads vårdboende efter att...
Just nu ligger kommunens hemsida nere. Oklart när den ska vara i drift igen....
Ofrivillig ensamheten kan skapa stress och sjukdom. För att förebygga att äldre drabbas av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °