14.1 C
Linköping
tisdag, april 20, 2021

Snabbt bredband viktigt för Östergötland

Att inte ha ett fungerande bredband för internet och telefoni kan ställa till mycket besvär för enskilda medborgare såväl som för företagare. Nu vill Regionen att man prioriterar, bland annat detta, när Post- och telestyrelsen fördelar sitt bredbandsstöd.

Det är Post- och telestyrelsen (PTS) som sedan 2020 administrerar ett nationellt bredbandsstöd. I år kommer det att fördelas mellan Götaland, Svealand och Norrland. Det görs utifrån åtta olika kriterier som PTS har beslutat om. Varje region får sedan prioritera vilka byggnader som stödet ska fördelas mellan, baserat på kriterierna. Om detta berättar man nu på Region Östergötlands webbplats.

Viktigt
Nyligen beslutade trafik- och samhällsplaneringsnämnden att prioritera utifrån fem av de åtta kriterierna. Det innebär att: främja anslutningar till hushåll, att främja företagande och näringsliv, att främja anslutningar till samhällsviktiga funktioner som till exempel vård- och omsorgsboenden och allmänna kommunikationer, att ta hänsyn till områden där förutsättningarna för bredbandsutbyggnad är extra svåra som exempelvis i skärgården och att ta hänsyn till områden som har utmaningar med bland annat mobiltäckning och postservice.

Tillgång
– Med våra prioriteringar vill vi bidra till att nå målen i regionens bredbandsstrategi om att så många som möjligt ska ha tillgång till bredbandsuppkoppling, säger Julie Tran (C), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden och fortsätter:

– Tillgången till snabbt bredband är oerhört viktigt, vilket har visat sig extra tydligt under pandemin som gör att kontakten med myndigheter och tillgång till samhällsservice kräver uppkoppling.

Extra viktigt
Det här betyder bland annat att regionen inom kriterierna vill prioritera byggnader med hushåll och företag där det ännu finns ett behov av utbyggnad enligt bredbandsstrategin. Det innebär också att byggnader i områden där bredband om minst 30 megabit per sekund (Mbit/s) i dag inte kan nås ska främjas. Byggnader med hushåll och företag i områden där mobila stabila tjänster saknas kommer även att prioriteras.

95 procent


I Region Östergötlands bredbandsstrategi är målet att 95 procent av alla hushåll och företag i länet ska ha faktisk tillgång till snabbt bredband liksom att 98 procent ska ha möjlighet att ansluta sig till bredbandsnät om 1 gigabit per sekund (Gbit/s) 2025.

Föregående artikelKnarkbrott på Lambohovsleden
Nästa artikelNärCon flyttar fram

RELATERADE ARTIKLAR

Nu är det dags för dej som är född 1961 och senare att erbjudas...
Mikael Åkerlund Mabilia insjuknade i covid och sedan gick det snabbt utför. Det var,...
Region Östergötland, Linköpings och Norrköpings kommuner gör gemensam sak och går nu ut...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,227FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
14.1 ° C
14.4 °
14 °
33 %
3.6kmh
0 %
tis
12 °
ons
11 °
tor
3 °
fre
8 °
lör
6 °