-7.6 C
Linköping
söndag, december 5, 2021

Lilla torget först ut när city utvecklas

Att city är viktigt för Linköpingsbon som mötes plats är helt klart. Här träffas man för att både umgås och handla men många har även sin arbetsplats i själva stadskärnan. För att kunna svara upp till de krav som kommer att ställas i framtiden har Linköpings kommun startat ett projekt som ska ta fram en gemensam inriktning för utvecklingen av Linköpings stadskärna tillsammans med näringsliv, fastighetsägare och invånare.

Handeln är just nu inne i en förändringsresa. Kundernas efterfrågan har förändrats på grund av olika krafter och tendenser, som digitalisering och ökad e-handel, tjänstefiering och en större efterfrågan på upplevelser. Det innebär att stadskärnor runt om i världen behöver utvecklas för att hänga med.

Utveckla stadskärnan

På sitt sammanträde 9 mars beslutade kommunstyrelsen att ge Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en inriktning för hur Linköpings stadskärna ska utvecklas för att möta framtida efterfrågan. Projektet genomförs för att skapa en stark, aktuell och konkurrenskraftig stadskärna för lång tid framöver.

– Viljan att investera i Linköpings stadskärna är stor från fastighetsägare och andra näringsidkare och det finns många planer för hur fastigheter och allmänna ytor ska utvecklas. Dessa viljor och initiativ vill vi ta hand om och förvalta. Därför behöver vi skapa en gemensam fördjupad helhetssyn kring hur vår stadskärnan ska vara i framtiden, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Lilla torget

Området vid Lilla torget blir den första platsen som kommunen utvecklar utifrån den kommande inriktningen om stadskärnans utveckling. Under våren 2021 startar planeringen för hur torget tillsammans med Lundbergs och Botryggs byggnader ska utvecklas. Platsen och vissa av byggnaderna är kulturhistoriskt värdefulla.

– Det kulturhistoriska värdet är en viktig planeringsaspekt i det fortsatta arbetet med utvecklingen av platsen och byggnaderna. Vi kommer i tidigt skede utreda frågan noga och göra avvägningar mellan kulturhistoriska aspekter och utvecklingsbehov, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd och Samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Linköping har beslutat att använda UAS (drönare) i samband med en trygghetsskapande...
Med start i denna veckan börjar man nu sätta upp stadens alla juleljus och...
En polispatrull befann sig utomhus i centrala Linköping när de blev beskjutna med någon...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
-7.6 ° C
-5.3 °
-9 °
91 %
1kmh
20 %
sön
-5 °
mån
-7 °
tis
-5 °
ons
-3 °
tor
-6 °