15.2 C
Linköping
lördag, oktober 1, 2022

Idag uppmärksammas kvinnodagen och rösträtten

Idag på den internationella kvinnodagen uppmärksammas att det i år är 100 år sedan det första riksdagsvalet ägde rum där kvinnor fick rösta. Det var även det första riksdagsvalet där kvinnor var valbara, det vill säga att kvinnor kunde väljas till riksdagsledamöter. Men kvinnor hade faktiskt valts in i kommunpolitiken redan innan 1921, berättar Linköpings kommun på sin hemsida.

Internationell kamp

En person som ofta lyfts fram när man talar om den kvinnliga rösträtten är Jenny Wallerstedt som var en aktiv rösträttskämpe både lokalt, nationellt och globalt. Vissa har till och med kallat henne för “Linköpings egna fröken Friman”. Jenny Wallerstedt var bland annat ordförande för Linköpingsavdelningen av föreningen för kvinnans politiska rösträtt i 16 år. 

Jenny Wallerstedt var en viktig aktör i rösträttsrörelsen i Linköping, men hon hade sällskap av kollegorna på Elementarläroverk för flickor – numera Elsa Brändströms skola, som tillsammans drev frågan om politisk rösträtt. 

Antagandet om att kvinnor var oförmögna att kunna fatta politiska beslut var en kamp som tog många år och som mötte stort motstånd. Rösträttskvinnorna hånades ofta öppet i pressen som manhaftiga och onaturliga kvinnor. I föreningens årsberättelser noterade styrelsen att: “ortens kvinnor ännu ställa sig tämligen oförstående till kvinnans rösträttsfråga”. 

Sigrid valdes in

1911 valdes handelsarbetarlärarinnan Sigrid Örn som första Linköpingskvinna in i en kommunal nämnd i fattigvårdsstyrelsen. Fem år senare blev lärarinnan Eva Hanzén den första kvinnan att väljas in som ledamot i Linköpings stadsfullmäktige, nuvarande kommunfullmäktige, tillsammans med de 35 manliga ledamöterna. Flera av föreningens medlemmar blev också invalda i olika kommunala nämnder och kommittéer. 

Våren 1919 valdes sju kvinnor in i Linköpings stadsfullmäktige, däribland Jenny Wallerstedt. Kvinnorepresentationen var 15,9 procent, vilket var en mycket hög siffra nationellt sett. I dagens kommunfullmäktige sitter det 53 stycken kvinnor av 120 st ledamöter och ersättare. Bland annat tack vare Jenny Wallerstedt och hennes kollegor på Elementarläroverket.

Demokratins hundraårsfirande utgår från tidpunkten när kvinnor fick möjlighet att rösta och vara valbara till våra demokratiska institutioner är en milstolpe väl värd att fira. Häng med och fira hela året. 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
15.2 ° C
16 °
14.2 °
58 %
4.1kmh
20 %
lör
15 °
sön
10 °
mån
12 °
tis
14 °
ons
17 °