9 C
Linköping
tisdag, april 20, 2021

Idag uppmärksammas kvinnodagen och rösträtten

Idag på den internationella kvinnodagen uppmärksammas att det i år är 100 år sedan det första riksdagsvalet ägde rum där kvinnor fick rösta. Det var även det första riksdagsvalet där kvinnor var valbara, det vill säga att kvinnor kunde väljas till riksdagsledamöter. Men kvinnor hade faktiskt valts in i kommunpolitiken redan innan 1921, berättar Linköpings kommun på sin hemsida.

Internationell kamp

En person som ofta lyfts fram när man talar om den kvinnliga rösträtten är Jenny Wallerstedt som var en aktiv rösträttskämpe både lokalt, nationellt och globalt. Vissa har till och med kallat henne för “Linköpings egna fröken Friman”. Jenny Wallerstedt var bland annat ordförande för Linköpingsavdelningen av föreningen för kvinnans politiska rösträtt i 16 år. 

Jenny Wallerstedt var en viktig aktör i rösträttsrörelsen i Linköping, men hon hade sällskap av kollegorna på Elementarläroverk för flickor – numera Elsa Brändströms skola, som tillsammans drev frågan om politisk rösträtt. 

Antagandet om att kvinnor var oförmögna att kunna fatta politiska beslut var en kamp som tog många år och som mötte stort motstånd. Rösträttskvinnorna hånades ofta öppet i pressen som manhaftiga och onaturliga kvinnor. I föreningens årsberättelser noterade styrelsen att: “ortens kvinnor ännu ställa sig tämligen oförstående till kvinnans rösträttsfråga”. 

Sigrid valdes in

1911 valdes handelsarbetarlärarinnan Sigrid Örn som första Linköpingskvinna in i en kommunal nämnd i fattigvårdsstyrelsen. Fem år senare blev lärarinnan Eva Hanzén den första kvinnan att väljas in som ledamot i Linköpings stadsfullmäktige, nuvarande kommunfullmäktige, tillsammans med de 35 manliga ledamöterna. Flera av föreningens medlemmar blev också invalda i olika kommunala nämnder och kommittéer. 

Våren 1919 valdes sju kvinnor in i Linköpings stadsfullmäktige, däribland Jenny Wallerstedt. Kvinnorepresentationen var 15,9 procent, vilket var en mycket hög siffra nationellt sett. I dagens kommunfullmäktige sitter det 53 stycken kvinnor av 120 st ledamöter och ersättare. Bland annat tack vare Jenny Wallerstedt och hennes kollegor på Elementarläroverket.

Demokratins hundraårsfirande utgår från tidpunkten när kvinnor fick möjlighet att rösta och vara valbara till våra demokratiska institutioner är en milstolpe väl värd att fira. Häng med och fira hela året. 

RELATERADE ARTIKLAR

Polis larmades till centrala Linköping, under fredagskvällen, med anledning av ett bråk i eller...
Idag, torsdag, samverkar flera olika myndigheter vid en massiv kontroll vid bygget av den...
Färgglada festivalen NärCon är en av höjdpunkterna i Linköping och då mest för dem...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,227FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
9 ° C
10 °
7.8 °
46 %
1.5kmh
30 %
tis
8 °
ons
11 °
tor
4 °
fre
8 °
lör
6 °