9 C
Linköping
tisdag, april 20, 2021

Covid: Vi är på gränsen till tredje våg

Fortsatt smittspridning och det ser inte helt bra ut för oss i Östergötland. Det var budskapet vid dagens pressträff med Region Östergötland.

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) inledde pressträffen med att beskriva en ansträngd vårdsituation där Östergötland just nu befinner sig i en platåfas när det gäller smitta och patienter i behov av vård.

– Det betyder inte att vi kan slappna av, poängterade Kaisa Karro på den digitala pressträffen. Tvärtom måste vi mer än någonsin hålla i restriktionerna. Vårt beteende i Östergötland blir avgörande för hur den fortsatta smittspridningen ska se ut. Håll avstånd, undvik kollektivtrafik i möjligaste mån, försök jobba hemma och umgås digitalt eller utomhus.

Håll avstånd

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind gjorde en jämförelse av den första och andra vågen av smitta, där siffrorna visar att antalet sjukhusvårdade nu är högre i den andra vågen – totalt vårdades 1 100 personer fram till 31 augusti 2020, jämfört med 1 463 från 1 september fram till nu.

– Den andra vågen är betydligt mer märkbar och allvarlig till sin storlek, men den är också mer utdragen i tiden. Vi befarar att det kan komma en tredje våg, säger Britt Åkerlind. Det är en ständig kamp mellan människan och viruset.

– Just nu är den kampen ganska jämn, vi står här och balanserar. Och därför är det så viktigt att vi gör ännu mer ansträngningar för att hålla avstånd. Tänk varje dag på alla situationer du kommer in i, hur du ska hålla avstånd. Det gäller även dig som har haft covid-19, har antikroppar eller är vaccinerad. Det gäller undantagslöst alla i befolkningen.

Vaccinläget

Rickard Lundin från särskild sjukvårdsledning på regional nivå, beskrev läget när det gäller vaccinationerna. I dagsläget har Region Östergötland gett cirka 45 500 doser vaccin. Drygt 15 500 personer är fullvaccinerade.

– Vi befinner oss just nu i sluttampen av fas 1 och har börjat med fas 2. De faserna kommer att gå parallellt. Vi har redan startat upp med gruppen som är över 90 år och brev har gått ut till alla mellan 85 och 89 år. Information kommer också att gå ut till dem med stöd från LSS och vi planerar att gå vidare med brev till dem mellan 80 och 85 i nästa vecka. Men det är hela tiden vaccintillgången som styr hur många vi kan vaccinera.

Inte okey

Region Östergötland har indikationer på att personer som inte tillhör de grupper som vaccineras just nu, försöker boka tid trots att det inte är deras tur.

– Det är oacceptabelt och respektlöst mot dem som står på tur. Vi kommer inte att ge vaccin om man försöker gå före i kön. Vi kommer att avboka tiden om vi upptäcker det eller neka på plats om någon kommer som inte hör till de prioriterade grupperna. Vi accepterar inte att man försöker gå före.

Även Rickard Lundin poängterade samma budskap som Kaisa Karro och Britt Åkerlind.

– Det är otroligt viktigt att vi hjälps åt, nu när vi ser att det står och väger i smittspridningen. Vi måste orka lite till. Och ni därhemma måste hjälpa alla som arbetar med pandemin och sliter varje dag att orka.

RELATERADE ARTIKLAR

Mikael Åkerlund Mabilia insjuknade i covid och sedan gick det snabbt utför. Det var,...
Smittspridningen i samhället är fortsatt hög och precis som förra året kommer även den...
Håll koll i brevlådan efter helgen då Regionen nu börjar skicka ut brev om...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,227FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
9 ° C
10 °
7.8 °
46 %
1.5kmh
30 %
tis
8 °
ons
11 °
tor
4 °
fre
8 °
lör
6 °