1.1 C
Linköping
måndag, mars 1, 2021

Gammal plan på sophögen när en ny ska sjösättas

Linköpings renhållningsplan är sedan 2006. Nu ska en ny tas fram och väntas tas i bruk under 2021.

Det är en renhållningsordning som består av en avfallsplan och lokala avfallsföreskrifter. I planen beskrivs inriktningar, mål och åtgärder. Nu är det dags för samrådsperioden som pågår mellan 22 februari och 22 april. Fokus är att undvika och begränsa mängden avfall.

Den befintliga avfallsplanen uppdaterades delvis 2011 i samband med att gröna påsen infördes, men nu har en ny och mer omfattande avfallsplan tagits fram. Det handlar visserligen en hel del om hur olika typer av avfall ska tas om hand, men utgångspunkten är att så långt det är möjligt undvika att det blir avfall samt att använda och återanvända befintligt material.

Gäller alla

Syftet med avfallsplanen är bland annat att ta fram mål och åtgärder för kommunens arbete för att minska avfallets mängd och farlighet på ett sätt som bidrar till cirkulär ekonomi. Det som står i planen gäller alla som bor och verkar i Linköpings kommun.

– Nu kan vi ta ett samlat grepp och arbeta vidare för att minska mängden avfall och farligheten. Vi behöver förbättra sorteringen samt öka återbruk och återanvändning, säger Marie Hägglund, projektledare på Linköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Avfallsplanen har tagits fram i samarbete med Tekniska verken under 2019 och 2020. Planen ska vara en utgångspunkt för Tekniska verken när de skapar ännu bättre avfallslösningar.

De kommunala fastighetsbolagen har deltagit i framtagandet av planen. Företag och branschorganisationer inom fastighets- och byggbranschen samt inom återvinning har också bidragit med synpunkter. Vi har även tagit del av de Linköpingsförslag och synpunkter som kommit till kommunen och Tekniska verken om avfallshantering och sortering.

Efter samrådsperioden går processen vidare och kommunfullmäktige väntas slutligen ta beslut i november.

Läs mer:

RELATERADE ARTIKLAR

Tekniska verken storsatsar i Lambohov och ska bygga en fjärrvärmeackumulator mellan Lambohov och...
Snart är julen över och granen har gjort sitt för denna gång. Tekniska verken...
Tekniska verken har och Linköpings kommun har nu beslutat att tillfälligt stänga återbrukshallarna i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,107FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.1 ° C
2 °
0 °
80 %
1.5kmh
0 %
mån
9 °
tis
10 °
ons
7 °
tor
3 °
fre
1 °