13.1 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Insektshotell byggs på Tinnerö

Nu är själva byggnaden på Tinnerö eklandskap är klar. Nu väntar den nya entrén vid Fröberget på att täckas av nära 300 hem för insekter, fåglar och fladdermöss.

Arbetet med den nya entrébyggnaden vid Fröberget i Tinnerö eklandskap påbörjades i slutet av augusti 2020 och entreprenaden har nyligen avslutats. Än så länge saknas surrandet av alla insekter. Men innan vi vet ordet av är det vår och febril aktivitet i luften häromkring.

– Det var härligt att få gå in i byggnaden för första gången strax före jul. Ambitionen var att få lite känsla av långhus från järnåldern och så blev det, säger Anders Jörneskog, kommunekolog på Linköpings kommun, i ett pressutskick.

Byggnaden är 20 meter lång, 10 meter bred och formad lite som ett y. Man kan säga att det efterliknar en kikare. Formen och byggstilen är inspirerad av de långhus som fanns på platsen under järnåldern.

I första hand kommer byggnaden vara ett vind- och regnskydd för besökare och gör det också möjligt för skolklasser att ha utomhuslektioner i Tinnerö i ur och skur. Entrébyggnaden ska även ha en utförlig informationsdel med ett 20-tal skyltar om Tinnerös arter, naturtyper och kulturhistoria.

För byggnaden tjänar faktiskt ett högre syfte. Även om själva huskroppen står klar återstår en hel del arbete. Fasaden kommer nämligen att kläs med världens kanske största insektshotell. Något som Leanlinks Idrott och arbetsmarknadsservice just nu arbetar för fullt med.

– De jobbar framför allt med alla de nästan 300 bihotell, fågelholkar och fladdermusholkar som ska kläs på syd- och västgaveln. De har ungefär 40-50 hotell kvar att tillverka innan det blir dags att påbörja väggmonteringen. De jobbar även med innertaket där de flätar mattor av hassel som röjts i Tinnerö ängar, säger Anders Jörneskog.

Läs mer här:

RELATERADE ARTIKLAR

En 20 meter lång och 10 meter bred entrébyggnad har börjat byggas i Tinnerö...
Sent på söndagskvällen larmades räddningstjänst och polis om bilbrand intill Haningeleden i Linköping. På en...
Det är populärt att besöka Tinnerös naturreservat och även att ta med sin hund...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
13.1 ° C
13.8 °
13 °
73 %
11.3kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °