12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Kommunen bygger hotell till udda gäster

En 20 meter lång och 10 meter bred entrébyggnad har börjat byggas i Tinnerö eklandskap vid Fröberget, strax utanför Linköping. Fasadens västra och södra sida kommer helt att kläs med ett stort insektshotell.

Med byggstart i slutet av augusti ska entrén till Fröberget i Tinnerö eklandskap få en riktig omvandling i form av en ny entrébyggnad. I första hand kommer byggnaden vara ett vind- och regnskydd för besökare och gör det även möjligt för skolklasser att ha utomhuslektioner i Tinnerö i ur och skur.

–Tinnerös myller av småkryp, svampar och lavar tillhör landets artrikaste områden, men det är den vanliga besökaren tämligen ovetande om. De flesta tycker att de betade ekhagarna är vackra, men att de också är en del av vår mest skyddsvärda natur är mer okänt, säger Anders Jörneskog, kommunekolog på Linköpings kommun, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Värna smådjuren

Förutom vind- och regnskydd kommer byggnaden bland annat ha informationstavlor om Tinnerös arter, naturtyper och kulturhistoria. Fasaden på byggnaden kommer även att kläs med ett stort insektshotell. Fågel- och fladdermusholkar kommer även att sättas upp.

– För att gynna områdets djurliv kommer den västra och södra fasaden helt kläs med boplatser för insekter, fåglar och fladdermöss. Många arter av bin och humlor minskar drastiskt i landet och har svårt att hitta boplatser. En tredjedel av alla våra biarter är rödlistade. Att göra ett jättestort bihotell ska inspirera besökarna att göra egna boplatser för djurlivet i sina hemmamiljöer.

Stängs av

Under arbetets gång kommer en del av parkeringen vid Fröberget att stängas av. Infarten kommer även att ledas om till en ny tillfällig infart. Arbetet planeras att slutföras i maj 2021.

Här kan du läsa mera om själva projektet:

 

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Mord som kan liknas vid rena avrättningar, skott mot förskola och ett område i...
En riktigt god och avkopplande jul tillönskas alla våra läsare. Fortsätt följa oss och...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °