9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Rapportörer ska skapa ett tryggare Linköping

Igår, fredagen den 29 januari, skrev Linköpings kommun och Polismyndigheten under ett förnyat medborgarlöfte. Nytt i den här versionen är en metod som ska skapa en gemensam bild av det aktuella läget i Linköping.

Metoden innebär att ett antal rapportörer både inom och utanför kommunens regi rapporterar in upplevelser och iakttagelser från utsatta områden i Linköping. Rapporterna sammanställs av kommunens säkerhetsenhet inför veckomöten där kommunen, fastighetsägare och Polisen deltar.

I medborgarlöftet lovar Polisen och Linköpings kommun att arbeta tillsammans för att öka tryggheten i den offentliga miljön, med särskilt fokus på brottsutsatta platser.

Ökad säkerhet

Polisen och kommunen ska arbeta med fysiska åtgärder för att öka säkerheten och tryggheten i stadsmiljön. Exempel på fysiska åtgärder kan vara att se över belysning, parkskötsel och renhållning.

– Att minska otryggheten är en högt prioriterad fråga för Allians för Linköping och därför är det så glädjande att nu kunna presentera det nya medborgarlöftet som visar att kommunen och polisen tillsammans kommer göra allt vi kan för att öka tryggheten i Linköping. Vårt gemensamma arbete och vilka åtgärder vi vidtar kommer också vara enkelt att följa via våra hemsidor och sociala medier, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.’

Arbeta tillsammans

En gemensam handlingsplan för trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder finns. Den har tre prioriterade samverkansområden; organiserad brottslighet, otrygghet och brott i offentlig miljö samt ungdomsbrottslighet.

– För att Linköping ska fortsätta att vara en trygg kommun behöver vi arbeta tillsammans kring otrygghet och brott i offentlig miljö. Med medborgarlöftet visar vi att vi fortsätter att sätta medborgarnas trygghet i fokus, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef Linköping.

I medborgarlöftet framgår att trygghetsmätningar visar att Linköpings kommun som helhet är en trygg kommun att leva och verka i. Men det finns stora skillnader mellan olika kommundelar. Medborgardialog och brottsstatistik visar att vissa platser är mer otrygga och brottsutsatta än andra.

Nytt löfte

– Men det finns positiva krafter att ta vara på på alla de här platserna. Ett stort samhällsengagemang som vi kommer att ha nytta av i det fortsatta arbetet. Vi vill visa medborgarna att vi står bredvid dem genom löftena, avslutar Denisé Cassel (KD), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Arbetet kommer fortlöpande att följas upp. Medborgarlöftet gäller år 2021 – 2022.

Föregående artikelBilbrand i Berga
Nästa artikelVåldsam man stal på Maxi

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °