9.5 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Kristina Edlund vill se ett tryggare Linköping

Det är drygt ett och ett halvt år kvar tills det återigen är val till riksdag, kommun och region. Socialdemokraternas starke man i Linköping är en kvinna med mycket politisk erfarenhet. Kristina Edlund är kommunalråd, andre vice ordförande kommunstyrelsen och gruppledare för socialdemokraterna.

Vi möts i cyberspace för ett digitalt möte. Det är ju pandemi och man ska eftersträva så få fysiska möten som möjligt. Men vi har träffats många gånger förut och Kristina brinner för sin politik och möta människor där de här. Men som sagt, det är lite svårt just nu.

– Jag vill prata om trygghet och läget i Linköping just nu. Många upplever att de är otrygga i sitt bostadsområde och på andra platser i Linköping. Det har varit sprängningar, skjutningar och inte minst en våg av personrån. Det finns ett parallellsamhälle med kriminalitet, våld, människohandel och svart ekonomi. Det kan vi socialdemokrater inte acceptera.

Ett delat Linköping

– Vi kommer att gå till val på, bland annat, trygghetsfrågan och vi ser ett delat samhälle som följd av, bland annat, kriminalitet. Visst behövs det flera poliser och att man skärper lagar och straff men vi måste börja i hemmet. Om man medvetet fostrar sina barn in i ett kriminellt liv har man förbrukat rätten till att vara förälder, menar Kristina, eller “Stina” som hon alltid kallas, och får en skarpare ton i rösten. Man förstår att trygghetsfrågan engagerar henne, inte bara som politiker utan som Linköpingsbo och medmänniska.

– Jag bor ju i Linköping så det är ganska enkelt för mig att sätta mig in i hur det ser ut i våra olika bostadsområden.

Visst bråkar man med den styrande Alliansen och visst får sig Moderaterna sig både en och två kängor i vårt samtal.

Lämnat förslag

– Vi har lämnat flera förslag på olika trygghetsskapande åtgärder som de sagt nej till. Jag hade önskat mig ett starkare och mer ansvarstagande Moderaterna att samtala med men så är inte fallet i dagsläget.

Men “Stina” vore inte “Stina” om hon inte reflekterade och rannsakade sig själv.

– Redan för tio år sedan när jag ihop med byggfacket besökte olika byggbodar gjordes jag uppmärksam på vad byggarbetarna redan visste. Att vi hade parallella samhällen och där låg grunden till mycket av den kriminalitet vi ser idag. Därför kan vi socialdemokrater aldrig acceptera den segregation vi ser breda ut sig allt mer i Linköping.

Hon pratar även engagerat om skolans viktiga roll och hur viktigt det är med att alla vuxna engagerar sig så vi ska få en tryggare stad.

Så en röst på dig i valet 2021 är en röst på ett tryggare Linköping?

– Ja, det lovar jag att arbeta för, avslutar Kristina Edlund och stänger ner dialogrutan.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...

Debatt: ...

Debattinlägg av Kristina Edlund och Elias Aguirre kommunalråd (S) i opposition: Det är bedrövligt att se...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
kraftigt duggregn
9.5 ° C
10 °
9.2 °
97 %
2.1kmh
100 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °