-0.2 C
Linköping
tisdag, mars 19, 2024

Berga växer så det knakar

Stadsdelen Berga växte fram på 1950-talet och har fortsatt att växa och frodas sedan dess. Nu finns det planer på att bebygga Berga äng med upp till 700 nya bostäder.

Detaljplanen grundar sig i ett stadsbyggnadskoncept som de sex byggaktörerna som ska bygga i området har arbetat fram tillsammans med kommunen.

– Det kommer blir flera olika typer av boendeformer. Radhus, bostadsrätter och hyresrätter. Alla hyresrätter kommer dessutom att byggas med det statliga investeringsstödet, vilket gör att hyrorna blir lägre än i annan jämförbar nyproduktion, vilket också varit ett av målen för projektet, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, i ett uttalande på kommunens hemsida.

De som ska bygga

De sex byggaktörerna som är med och driver projektet är Bonava, Botrygg, Kärnhem, Mannersons, SHH Bostad och Slättö. I projektet som helhet tar byggaktörerna ett större och gemensamt ansvar för utformningen av området ända tills området så småningom blir färdigbyggt.

Ett viktigt mål för projektet är att främja klimartsmart byggande och boende. Genom inslag av byggnation av trähus och ett minskat fokus på bilägande, till förmån för elcyklar, bilpool och andra delade mobilitetstjänster, ska projektet underlätta klimatsmarta val för de som flyttar in.

Var med och påverka

Linköping växer och det är för att möta behovet av bostäder som Berga byggs ut med området Berga äng. Det nya området bygger ihop Berga med Södra Ekkällan. På så sätt bli Berga en mer integrerad del av staden, samtidigt som eklandskapet och Tinnerbäckstråket blir mer tillgängligt.

700 nya bostäder innebär också behov av en skola och förskola, lokaler för centrumverksamhet, parkeringshus, park- och naturområden, liksom nya gator och cykelvägar med mera. Hela förslaget finns att läsa på kommunens webbplats.

Samrådet för Berga äng pågår 20 januari – 3 mars. Under den perioden kan allmänheten lämna synpunkter på förslaget via webben. På grund av pågående pandemi kommer inte något traditionellt samrådsmöte att hållas av kommunen.

Läs förslaget här:

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Mord som kan liknas vid rena avrättningar, skott mot förskola och ett område i...
En riktigt god och avkopplande jul tillönskas alla våra läsare. Fortsätt följa oss och...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
-0.2 ° C
3.2 °
-1.3 °
81 %
2.6kmh
0 %
tis
6 °
ons
6 °
tor
8 °
fre
7 °
lör
8 °