17.5 C
Linköping
söndag, augusti 14, 2022

Gratis rökstopp för alla östgötar

Funderar du på att lova att sluta röka som nyårslöfte? Då är det rätt läge att passa på då Region Östergötland nu inför avgiftsfri tobaksavvänjning för alla i regionen.  

Användandet av tobak har minskat under 2000-talet i Sverige. Östergötland har tidigare haft en hög andel rökare, men ligger nu på samma nivå som genomsnittet för Sverige, 7 procent. I både länet och i landet uppger 19 procent av männen och 4 procent av kvinnorna att de snusar varje dag. Andelen personer som röker dagligen har successivt minskat, men det finns stora skillnader mellan olika befolkningsgrupper. Personer med låg utbildning och låg inkomst har i högre utsträckning ohälsosamma levnadsvanor än andra grupper. Det är bakgrunden till att hälso- och sjukvårdsnämnden nu har beslutat att införa avgiftsfri tobaksavvänjning i Region Östergötland.

Minskade utgifter med avgiftsfritt

– Kostnaden för tobaksavvänjning ska inte vara ett hinder för människor att söka det stödet. Att göra regionens tobaksavvänjning kostnadsfri bidrar till att göra vården mer jämlik, så att fler uppmuntras att sluta röka eller snusa, säger nämndens ordförande Torbjörn Holmqvist, i ett pressmeddelande.

Tidigare kostade det 200 kronor per besök att få tobaksavvänjning i Region Östergötland. Intäkterna för patientavgifter är cirka 80 000 kronor per år inom primärvård, slutenvård och tandvård i regionen. Beräkningar visar att hälso- och sjukvårdens kostnader för följdsjukdomar på grund av rökning skulle minska med 24 miljoner kronor om andelen rökare minskar från 7 till 5 procent under en femårsperiod.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 8-14 november är det dags för årets upplaga av East Sweden innovation week....
Goda livsvillkor för alla invånare i Östergötland. Det är den övergripande målbilden för ”Utvecklingsstrategi...
Med start måndagen den 11 oktober erbjuder nu Region Östergötland alla ungdomar i åldern...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
17.5 ° C
19.8 °
14.7 °
82 %
2.1kmh
85 %
sön
30 °
mån
30 °
tis
30 °
ons
28 °
tor
28 °