9.5 C
Linköping
torsdag, februari 25, 2021

Mycket att tänka på om man vill lysa upp nyår

Nyårsafton är även det en helg full av traditioner och en av dessa är att avfyra olika fyrverkeripjäser men det är inte bara att gå “all in” och skjuta av smällare och rakter till höger och vänster utan det finns en hel del att tänka på.

På nyår vill många fira in det nya året med fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Det finns en del att tänka på innan och ofta krävs det tillstånd från polisen. Du kan också behöva både utbildning och ett särskilt tillstånd från kommunen för att hantera fyrverkerier. Om detta berättar polisen i ett pressmeddelande.

Skaffa tillstånd

Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Detta följer av 3 kap. 2 § ordningslagen (1993:1617). Det kan till exempel vara på en plats och tid där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra.

Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Särskilda bestämmelser kan gälla för nyårsafton. Det är därför viktigt att du kontrollerar med din kommun om vad som gäller där du vill vara.

Läs mer här:

Här kan du läsa om vad som gäller i Linköping.

RELATERADE ARTIKLAR

Polis larmades, under natten mot tisdag, till en bostad i Tannefors, Linköping, med anledning...
Klockan 00.44, natten mot lördag, fick polisen samtal om att en kvinna kunde befinna...
Polisen kallades, under natten, till Helgagatan i Linköping där en person ska ha sett...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,105FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
9.5 ° C
10 °
9 °
81 %
5.1kmh
0 %
tor
12 °
fre
9 °
lör
7 °
sön
8 °
mån
8 °