4.5 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Dumhet smittar i coronatider

Det har visat sig vara svårt att få unga att följa de nya riktlinjer som gäller för att minska smittspridningen. Därför lanserar Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland en kampanj för att påminna om deras ansvar i att minska smittspridningen.

Fester, fulla dansgolv och trängsel på serveringsställen. Unga och unga vuxna har under coronapandemin identifierats som en målgrupp som brister i efterlevnaden av myndigheternas råd, riktlinjer och rekommendationer. Något som bland annat resulterat i klusterutbrott bland studenter och idrottslag i Östergötland, berättar bland annat länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Ansvar

– Jag förstår att det är tufft, jobbigt och tråkigt att begränsa sin vardag. Men det är en förutsättning om vi ska vända utvecklingen – alla måste hjälpas åt och ta sitt ansvar. Om alla ställer upp och följer de skärpta råden har vi möjlighet att vända utvecklingen och tillsammans minska trycket på sjukvården och påverkan på vårt samhälle, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Budskapen är att undvika fester och shopping, skippa trängsel och att inte smittas av dumhet.

Medvetna om risker

– Vi tror att unga till stor del redan är medvetna om vilka rekommendationer som finns. Eftersom de flesta inte tillhör en riskgrupp eller blir så sjuka verkar de inte se lika allvarligt på sitt eget agerande. Det är viktigt att poängtera att man kan föra smittan vidare till andra trots att man bara har milda symtom, och till slut når den någon som blir allvarligt sjuk, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Under de senaste åren har länets naturreservat haft fler besökare än någonsin tidigare. Nu...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
4.5 ° C
5 °
3.8 °
92 %
1.5kmh
100 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
7 °
fre
12 °