4 C
Linköping
söndag, mars 3, 2024

Vakter kallas in för hårdare regler

För att upprätthålla god ordning och se till att de nya och hårdare reglerna som gäller bland annat på krogen kallas nu både väktare och inspektörer in i helgen.

Linköping och dess innevånare har nu klarat av två av tre veckor med hårdare regler för att minska smittspridningen. Förra helgen höll sig Linköpingsborna hemma vilket visades i mätningar av antalet mobiltelefoner i centrum.

– Och jag vill verkligen uppmana folk att också hålla sig borta från våra handelscentrum som exempelvis Tornby, Ekholmen och Djurgården. Handla mat och medicin om du måste, men gör inga shoppingrundor, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Ordningsvakter kallas in

Inför den kommande helgen har kommunens säkerhetsenhet beslutat att fördubbla antalet ordningsvakter i Linköpings centrum. Även Miljökontoret har ökat sina insatser. De ska ha inspektörer ute i helgen.

– Efter Folkhälsomyndighetens besked om skärpta råd så har vi förstärkt tillsynen, vi var ute förra helgen och vi ska ut nu i helgen, säger Reidar Danielsson, miljöchef i Linköpings kommun.

Kontroll av trängsel

Inspektörernas uppgift är att kontrollera att den som driver en verksamhet ser till så att trängsel inte förekommer. Det får endast vara ett sällskap på max åtta personer vid varje bord, inget drickande om du inte sitter vid ett bord och ingen trängsel i baren.

Restaurangägaren ska se till att organisera på ett sådant sätt att trängsel kan undvikas, det handlar exempelvis om att se till så att det inte blir kö vid entrén eller toaletterna.

Samtidigt är Reidar Danielsson förhoppningsfull.

– Vi kan konstatera att det var väldigt lugnt förra helgen, det var väldigt få människor ute. Det verkar faktiskt som om många tar de nya råden på allvar. Vi tror att det kommer att vara samma läge i helgen.

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...
Från och med idag, onsdagen den 29 september slopas deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.2 °
1.7 °
95 %
2.6kmh
100 %
sön
9 °
mån
6 °
tis
1 °
ons
5 °
tor
3 °