12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Miljoner till lokala kulturarbetare

Med start nu på måndag, 16 november, är alla Linköpings kulturutövare välkomna att söka pengar från kommunens stödpaket för den som drabbats av den pågående pandemin

– Det känns otroligt bra att få möjlighet att dela ut pengar från det här tillfälliga stödpaketet i dessa tider, säger Mårten Hafström utvecklingschef, kultur- och fritidsförvaltningen och fortsätter:

– Vår förhoppning är att det ska bidra till en kontinuitet avseende kulturaktörers verksamhet under pandemin. Extra kul är det också att denna gång kan även frilansare söka stöd. Det har inte varit möjligt förut. Jag är också väldigt angelägen om att man ska söka bidrag för det vore fel om inte alla pengar kom till nytta för alla begåvande kulturaktörer vi har här i kommunen.

Två typer av stöd

Den första kategorin på totalt tre miljoner kronor riktar sig dels till kulturföreningar som producerar eller arrangerar ett brett och rikt kulturutbud till Linköpings medborgare, dels till scener och mötesplatser för kultur som skapar förutsättningar för att medborgare ska kunna ta del av kultur i hela kommunen.

– Extra roligt är det att vi dessutom har fått två miljoner kronor som ska gå till arbetsstipendier, säger Mårten Hafström. Många enskilda kulturaktörer, har påtagligt påverkats av coronapandemin. Genom arbetsstipendium kan vi främja möjlighet till konstnärligt arbete och försörjning under den pågående pandemin.

Första delen av stödet riktas till bidragsberättigade kulturföreningar med sitt säte i Linköpings kommun och går att söka mellan 16/11 och 29/11 via Interbook Go. Pengarna betalas ut innan årsskiftet.

Föreningar kan söka stöd för anpassning eller omställning av organisationens kulturverksamhet, detta med sikte på långsiktig hållbarhet. Även samarbeten och projekt inom det lokala konst- och kulturlivet i Linköping kan ge stöd.

Andra som kan söka är…

Andra delen av stödet riktas till enskilda kulturaktörer, inom alla konstområden, exempelvis scenkonst, musik, bild, form, litteratur. Samt scenarbetare, exempelvis ljudtekniker, ljussättare och som primärt arbetar på frilansbasis, vars arbetssituation påtagligt påverkats av coronapandemin. Stipendiet går att söka mellan 16/11 och 29/11. Pengarna betalas ut innan årsskiftet. Den som söker ska vara folkbokförd i Linköping.

Arbetsstipendier 

Stipendiet avser arbete i Linköping och kan användas för, egen konstnärlig praktik samt samarbeten och projekt inom det lokala konst- och kulturlivet i Linköping. Det som prioriteras är kulturaktörer som har behov av ett arbetsstipendium för att kunna fortsätta sitt kulturella arbete samt konstnärlig kvalitet och projekt inom olika konstformer och genrer.

Detta är det andra stödpaketet gällande kulturaktörer som delas ut under 2020. Under våren kunde de söka distributionsstöd och lokalsubventioner samt söka tillfälligt projektbidrag.

RELATERADE ARTIKLAR

Det är inte, nödvänligvis, som magin inträffar på de inrökta, ölstinna och nattöppna klubbarna...
Rockjournalisten Anders Tengner om livet på vägarna i nya boken "Turnéliv". "På turné, på...
Anrika Arbis är stängt ännu ett tag på grund av renovering men under nästa...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °