-0.2 C
Linköping
lördag, november 28, 2020

Konst istället för pandemi

Under november månad kommer Linköpings centrum fyllas med konst. Detta för att lyfta stadskärnan och motverka den tomhet som drabbar staden när pandemin gör att människor måste hålla avstånd.

Man har valt att kalla projektet Exposé 2020 och det arrangeras av Linköpings kommun. Mellan 15 och 20 konstnärer deltar och syftet med konsten är att lätta upp stämningen i november.

– Tanken var att fylla stadens tomma luckor. Vi vill att det ska hända något nu när så många andra evenemang inte blir av. En del konstverk blir subtila och svåra att upptäcka, andra kommer att synas tydligt, säger Truels Olin, verksamhetschef, kulturscener på kommunens hemsida.

Fylla tomma fönster

Ett av de mer synliga verken ska placeras vid S:t Larskyrkan, ett annat mellan flaggstängerna på Stora torget och det som möjligen blir svårast att upptäcka ska sitta på ett tak vid Lilla torget. Flera av de skyltfönster som i dag är tomma ska också fyllas med konst.

– Det här är samtida konstnärer som ägnar sig åt samhällsreflektion. De har fått väldigt kort tid på sig så vi har inte gett dem några särskilda ramar, men en del av dem speglar pandemin, säger Truels Olin.

Det är Kultur och fritidsförvaltningen i Linköpings kommun som ligger bakom konstprojektet, men de finansierar det tillsammans med Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Kommunen samverkar också med Linköpings innersta och andra privata aktörer i Linköping.

På grund av den ökande smittspridningen kommer ingen invigning eller gemensamma konstvandringar att genomföras.

Här kan du läsa om vilka konstnärer som gör city mer färgalatt.

RELATERADE ARTIKLAR

I år har eventet Globala Linköping fokus på klimat och hälsa och med tanke...
Igår, måndagen den 19 oktober, började man  med att hänga upp upp julbelysningen över...
På grund av den pågående pandemin fick tävlingarna ställas in i våras men på...

FÖLJ LKPG.NEWS

2,903FöljareGilla
62FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-0.2 ° C
0 °
-0.6 °
95 %
1kmh
70 %
lör
-1 °
sön
0 °
mån
4 °
tis
4 °
ons
3 °