11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Han är kommunpolitikern som har störst förtroende

Enligt opinionsmätning i Linköping

En förtroendevald liberal, Michael Cocozza, är den politiker har det största förtroendet hos Linköpingsborna enligt en nyligen presenterad opinionsmätning som undersökningsföretaget Novus genomfört.

Resultatet är inte speciellt förvånansvärt eftersom Cocozza är en orädd kommunpolitiker som ibland vågar gå emot ”strömmen” även i sitt eget parti. Han är också en flitig debattör i kommunfullmäktige, arbetsmarknadsnämnden och i media vilket säkerligen avspeglas i det förtroendekapital som han visar upp i undersökningen.

LkpgNews gav i oktober analys och undersökningsföretaget Novus i uppdrag att fråga, en representativ grupp Linköpingsbor i åldersspannet 18 år och uppåt, vad de anser om ett antal viktiga lokalpolitiska frågor samt vilken kommunpolitiker man har det största förtroendet för. Förtroendemätningen gällde tio kommunpolitiker från sju olika partier. Linköpingsborna fick svara på en skala bestående av sex svarskategorier.

Niklas Borg på femte plats

Ett resultat som överraskar i undersökningen är att kommunstyrelsens ordförande och tillika moderaterna i Linköpings starke man Niklas Borg hamnar först på femte plats i Novus undersökning.

Hela 24 procent av de utfrågade ansåg att Michael Cocozza har mycket + ganska stort förtroende. Jämförelsevis kan nämnas att liberalernas kommunalråd och ledare i Linköping, Åsa Wennergren, fick åtta procent som tyckte att de har mycket + ganska stort förtroende för henne vilket innebar att hon hamnade på nionde plats på listan. Niklas Borg fick 15 procent som tycker att de har mycket + ganska stort förtroende för honom.

Centerpartiets kommunalråd Muharrem Demirok hamnar i mätningen på andraplats eftersom 21 procent har förtroende för honom. Ingen är väl förvånad över att Demirok, som i yrkeslivet jobbar med marknadsföring, hamnar så pass högt.

På tredje plats, med 20 procent, placerar sig socialdemokraternas ledare, kommunalrådet, Stina Edlund. Edlund är tätt följd av ”vapendragaren” och partikamraten Elias Aguirre som fick 16 procents förtroende stöd. Därefter följer, ovan nämnda Niklas Borg, Rebecca Hovenberg Miljöpartiet tolv procent, Fredrik Lundén moderaterna nio procent. Vänsterpartiets Jessica Ek fick åtta procent och liberalen Åsa Wennergren fick också åtta procent. Sist hamnade Sverigedemokraternas Chris Dahlqvist med sina fem procent.

Att mäta politikens räckvidd

LkpgNews syfte med uppdraget till Novus är att få ett diskussionsunderlag kring vilken legitimitet/förtroende kommunpolitiker åtnjuter och hur pass väl förankrade de politiska besluten är hos Linköpings medborgare.

Novus utfrågning handlade också om kommunalskattehöjning, nya simhallens kostnader, parkeringsmöjligheter, uteserveringarna på torget och Linköpings investeringar i vindkraftverk i Värmland.

LkpgNews kommer i ett antal artiklar följa upp Linköpingsbornas svar genom fördjupningar och egna intervjuer av både ”proffspolitiker” och väljare i kommunen.

RELATERADE ARTIKLAR

En tydlig majoritet av Linköpings befolkning kan tänka sig att acceptera en kommunalskattehöjning om...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °