11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Linköpingsborna säger ja till kommunalskattehöjning

En tydlig majoritet av Linköpings befolkning kan tänka sig att acceptera en kommunalskattehöjning om pengarna går till att öka kvaliteten inom äldreomsorgen.

Hela 82 procent av de tillfrågade i Novus-undersökningen är positiva till att rikta kommunpengar till vår åldrande befolkning. 13 procent säger nej till höjning och 5 procent vet inte. Föga förvånande är det att fler män än kvinnor som säger nej höjning av skatten.

Frågan om kommunala tillskott till äldreomsorgen är högaktuell just nu när covid-19 pandemin härjar i Linköping.

Ta in pengarna på annat sätt
Kommunala skattehöjningar är något som de flesta partier skyr som pesten. Anledningen till det är att den kommunala inkomstskatten är proportionell. Det vill säga; skattebetalarna får lägga lika mycket skatt per hundralapp oavsett hur mycket man tjänar.

I Linköpings fall har vi under inkomståret en kommunalskatt på 20:20 kronor på varje intjänad 100-lapp vilket är oförändrat jämfört med föregående år.
Linköpings kommunekonomi är förhållandevis god. Så länge vi har en befolkningstillväxt och skapligt hög sysselsättningsnivå så snurrar hjulen och välfärdstjänsterna kan fördelas efter kommuninvånarnas behov och diverse ideologiska avgörande. Men höga sjuktal och en hög arbetslöshet gräver hål i kommunkassan.

Eftersom kommunens främsta inkomstkälla är kommunalskatten, och det faktum att behoven ökar, måste frågan om hur välfärden ska finansieras vara en viktig fråga inför valet 2022. Kommunalskatten betalar drygt 85 procent av kommunens löpande verksamhet, skolor, äldreomsorg, gator och en del annat.

Det vi inte tjänar in på kommunalskatt får vi ta in på statsbidrag, avgifter, taxor samt höjning av avkastningskraven våra bolag. Eller höja kommunalskatten.

RELATERADE ARTIKLAR

En förtroendevald liberal, Michael Cocozza, är den politiker har det största förtroendet hos Linköpingsborna...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °