-0.2 C
Linköping
lördag, november 28, 2020

Se upp för telefonbedrägeri

 

Polisen varnar nu för att en artig och trevlig man ringer upp äldre personer och menar att de ska få tillbaka pengar från ett telefonabonnemang. 
Anledningen till att mannen ringer upp tycks vara att kunden felaktigt debiterats då en seniorrabatt för det tecknade abonnemanget av misstag uteblivit. Mannen förklarar att felet, som tur är, kan åtgärdas och att kunden ska få tillbaka sina pengar om personen bara hjälper till att signera återbetalningen med hjälp av sitt BankID. Personen som lyssnat på mannens utläggning tycker att det hela låter lite märkligt men samtidigt tycker personen att telefonräkningen från Telia varit lite dyr på sista tiden.
Vilseleder
Under loppet av 19 dagar får ett tjugotal äldre personer samma telefonsamtal, från samma trevliga man, och under dessa dagar förlorar personerna sammantaget 1 126 984 kronor. Pengarna som utlovats uteblir och istället förflyttas personernas pengar till okända bankkonton eller används för att bekosta köp på olika internetsidor. Mannen som falskeligen utgett sig för att komma från Telia har vilselett personerna att godkänna utgående transaktioner genom att hjälpa dem att utföra signeringar med sitt BankID eller genom att få dem att läsa upp koder som visas i deras bankdosa.
Anmäl
Om blir du uppringd av en person som på något sätt försöker få tillgång till dina bankuppgifter eller andra känsliga uppgifter, lägg på luren och ring polisen på 114 14. Alternativt, be att få motringa eller kräv att få besöka uppringarens fysiska kontor för att diskutera ärendet på plats. Känslig information ska aldrig lämnas över telefon.
Läs  mer här:

 

RELATERADE ARTIKLAR

Polis larmades, under fredagens eftermiddag, till centrala Linköping med anledning av ett åldringsbrott. En man...
En äldre man har blivit utsatt för brott i sin bostad på Ekholmen En man...
Under torsdagens morgon kallades polis till en restaurang i Hejdegården i Linköping då personal...

FÖLJ LKPG.NEWS

2,903FöljareGilla
62FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-0.2 ° C
0 °
-0.6 °
95 %
1kmh
70 %
lör
-1 °
sön
0 °
mån
4 °
tis
4 °
ons
3 °