-0.2 C
Linköping
lördag, november 28, 2020

Beväpnade djurrättsaktivister avlägsnades utanför Scan

Polisen åkte, under onsdagens morgon, till Tornbyvägen i Linköping. Detta med anledning av att polisen fått information om att djurrättsaktivister skulle genomföra någon typ av aktion på platsen. Senare fann polisen vid visitation både knivar och rökgranater på några av aktivisterna. 

På den aktuella platsen befinnan sig en mindre grupp människor och man upprättade en dialog med dem. Syftet med dialogen var att polisen ska lyssna på demonstranternas syfte med sin åsiktsyttring och att polisen kan anvisa ramarna för att demonstranternas grundlagsskyddade rätt till mötesfrihet ska kunna tillgodoses.

Under morgonen hindrades en lastbil att flytta sig men efter en kort stund skingrades gruppen som ställt sig runt lastbilen och den kunde fortsätta utan störningar.

Säkerhet

Polisen arbetade vidare på platsen för att dels underlätta för deltagarna i åsiktsyttringen och för att detta ska kunna ske på ett sätt som tillgodoser kraven på ordning och säkerhet samt kraven på trafiksäkerhet.

Strax efter klockan 10.00 omhändertogs en person med stöd av Polislagen. Denne transporteras till polisstationen för att förhindra ytterligare ordningsstörning. I samband med en kroppsvisitation har en kniv anträffats på en av deltagarna. Kniven togs i beslag och personen, en man i 25-årsåldern är nu misstänkt för brott mot knivlagen.

Knivlagen

Polisen hittade flera rökgranater hos en man i 25-årsåldern och dessa har tagits i beslag. Senare  blev  tre personer i åldrarna 25-50-årsåldern avlägsnade från platsen med anledning av att de stört den allmänna ordningen och inte hörsammat polisens anvisningar. Efter sen stund fick  ytterligare tre personer avlägsnas från platsen med stöd av Polislagen.

Demonstranter på platsen har försökt, och försöker, hindra trafik in till företagsområdet. Polisen arbetar med att ge trafikanter möjlighet att ta sig in på det inhägnade företagsområdet.

Utredning

Polisen kommer nu att påbörja en utredning om brott mot ordningslagen eftersom åsiktsyttringen förefaller vara organiserad av personer som inte sökt tillstånd av polisen. Det är för närvarande oklart om någon kan komma att misstänkas. Brott mot knivlagen kan i grova fall ge fängelse i ett år. Innehav av rökgranat kan även det ge fängelse i vissa fall.

UPPDATERING:

Strax efter klockan 15.00 lämnade aktivisterna platsen.

 

RELATERADE ARTIKLAR

Polis larmades, under fredagens eftermiddag, till centrala Linköping med anledning av ett åldringsbrott. En man...
Under torsdagens morgon kallades polis till en restaurang i Hejdegården i Linköping då personal...
 Polisen stoppade, vid lunchtid,  två fordon för kontroll på E4, Kallerstad. I båda fall...

FÖLJ LKPG.NEWS

2,903FöljareGilla
62FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-0.2 ° C
0 °
-0.6 °
95 %
1kmh
70 %
lör
-1 °
sön
0 °
mån
4 °
tis
4 °
ons
3 °