12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Yrkes-SM i Linköping

På grund av den pågående pandemin fick tävlingarna ställas in i våras men på torsdag och fredag, 15–16 oktober hålls yrkes-SM i Linköping. Det är två klasser som avgörs, dels Sveriges bästa flygmekaniker och bästa lastbilsförare ska koras. Den vinnande flygmekanikern får delta i VM i Shanghai nästa år.

Tävlingarna skulle det ha ägt rum i Helsingborg men nu blir det en mindre tävling i Linköping istället. Tävlar gör de som gått ut ett yrkesgymnasium och hunnit jobba ett eller några år. Den som vill delta i VM får inte ha fyllt 25 år så de flesta som tävlar i SM är mellan 21 och 23 år gamla.

Avgörs

På torsdag och fredag avgörs tävlingarna vid Anders Ljungstedts gymnasium. På parkeringen utanför skolan ska stora tält resas, ett av dem kommer att rymma en helikopter. Där ska de som utbildat sig i flygteknik tävla. Flygteknikerutbildningen hör till Anders Ljungstedts gymnasium, men den praktiska utbildningen sker på Malmens helikopterflottilj. Det är första gången Linköping är värd för detta SM.

Första gången

I Sverige finns flygteknikerutbildningen på sju orter och varje skola får nominera tre personer. Av de sex som tävlar i år kommer hälften från Anders Ljungstedts gymnasium.

Utbildningen i Linköping är populär, den har vuxit de senaste åren och har nu tre gymnasieklasser med cirka 75 elever. Tävlingarna i Linköping, som kan kallas ett yrkes-SM i miniatyr, arrangeras av Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, förkortat TYA.

Om inte pandemin hade drabbat världen så hade cirka 50 yrkeskategorier tävlat i Helsingborg i våras, dessa större yrkes-SM har hållits vartannat år sedan 2004 och normalt drar de stor publik. Rekordet är 22 000 besökare i Malmö år 2016. Arrangör för dessa stora tävlingar är LO, Svenskt näringsliv och staten.

 

Föregående artikelMisshandel på Tornby
Nästa artikelMisshandel på Resecentrum

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °