9.1 C
Linköping
söndag, november 1, 2020

Yrkes-SM i Linköping

På grund av den pågående pandemin fick tävlingarna ställas in i våras men på torsdag och fredag, 15–16 oktober hålls yrkes-SM i Linköping. Det är två klasser som avgörs, dels Sveriges bästa flygmekaniker och bästa lastbilsförare ska koras. Den vinnande flygmekanikern får delta i VM i Shanghai nästa år.

Tävlingarna skulle det ha ägt rum i Helsingborg men nu blir det en mindre tävling i Linköping istället. Tävlar gör de som gått ut ett yrkesgymnasium och hunnit jobba ett eller några år. Den som vill delta i VM får inte ha fyllt 25 år så de flesta som tävlar i SM är mellan 21 och 23 år gamla.

Avgörs

På torsdag och fredag avgörs tävlingarna vid Anders Ljungstedts gymnasium. På parkeringen utanför skolan ska stora tält resas, ett av dem kommer att rymma en helikopter. Där ska de som utbildat sig i flygteknik tävla. Flygteknikerutbildningen hör till Anders Ljungstedts gymnasium, men den praktiska utbildningen sker på Malmens helikopterflottilj. Det är första gången Linköping är värd för detta SM.

Första gången

I Sverige finns flygteknikerutbildningen på sju orter och varje skola får nominera tre personer. Av de sex som tävlar i år kommer hälften från Anders Ljungstedts gymnasium.

Utbildningen i Linköping är populär, den har vuxit de senaste åren och har nu tre gymnasieklasser med cirka 75 elever. Tävlingarna i Linköping, som kan kallas ett yrkes-SM i miniatyr, arrangeras av Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, förkortat TYA.

Om inte pandemin hade drabbat världen så hade cirka 50 yrkeskategorier tävlat i Helsingborg i våras, dessa större yrkes-SM har hållits vartannat år sedan 2004 och normalt drar de stor publik. Rekordet är 22 000 besökare i Malmö år 2016. Arrangör för dessa stora tävlingar är LO, Svenskt näringsliv och staten.

 

Föregående artikelMisshandel på Tornby
Nästa artikelMisshandel på Resecentrum

RELATERADE ARTIKLAR

Under november månad kommer Linköpings centrum fyllas med konst. Detta för att lyfta stadskärnan...
Igår, måndagen den 19 oktober, började man  med att hänga upp upp julbelysningen över...
Linköping har länge satsat på att bli en cyklande stad. Nu visar det sig...

FÖLJ LKPG.NEWS

2,840FöljareGilla
61FöljareFölj
10FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
9.1 ° C
10 °
8.3 °
87 %
4.6kmh
100 %
sön
12 °
mån
16 °
tis
11 °
ons
10 °
tor
6 °