12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Linköping i topp när cyklisten väljer

Linköping har länge satsat på att bli en cyklande stad. Nu visar det sig att cyklisterna är positiva till satsningen och att Linköping är i topp när cyklisten själv får välja enligt Cyklistvelometern

I årets Cyklistvelometer har sex kategorier skapats utifrån totalt 28 frågor; generell nöjdhet, trygghet, tillgång till cykelinfrastruktur, framkomlighet i cykelvägnätet, cykelklimat samt cykelns prioritet i kommunen.

Nästan 700 Linköpingscyklister har svarat på enkäten och Linköping landar på plats 3 av 16 inom rankningen för stora kommuner, berättas det på kommunens hemsida.

Linköping utmärker sig bland annat positivt på följande punkter:

  • Att det är en god tillgång till cykelvägar.
  • Att det är tryggt att cykla och finns bra belysning längs cykelvägarna.
  • Att cykelvägarna är jämna och bekväma att cykla på och miljön kring cykelvägarna tilltalande.

– Riktigt kul att det finns en hög nöjdhet bland våra cyklister i Linköping, ett kvitto på att de cykelåtgärder och satsningar vi gör märks och tas emot väl säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd med ansvar för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, i ett uttalande på samma sida.

De hinder som Linköpingscyklisterna anger för att cykla ännu mer är: Svårigheten att transportera varor, vädret, otrygga trafiksituationer och att det är för långt till destinationen.

Boom

– Vissa saker är svåra för oss att påverka som kommun men andra inte. Elcykelboomen är redan här och vi ser ett uppsving även när det gäller lastcyklar så några av de skäl som våra cyklister anger som hinder för att cykla mer kan nog avhjälpas av detta. Fler säkra cykelparkeringar är på gång, till exempel byggs snart ett cykelparkeringhus mitt i city, säger Sandra Viktor miljösamordnare med cykelansvar på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Glad Murre

– Något som gör mig extra glad är att våra cyklister i mycket hög grad anger att de skulle rekommendera andra att cykla i Linköping. Ju fler som cyklar desto större mandat att jobba för förbättringsåtgärder fortsätter hon.

Läs mer här:

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °