22.1 C
Linköping
lördag, juli 20, 2024

Stopp för plastbestick – plastjakt inledd i Linköping

Nu är det stopp för engångsmuggar på toaletter och plastbestick till maten. Genom projektet ”Jakten på plasten” ska den onödiga plasten rensas bort för att hjälpa oss nå våra klimatmål. Om detta berättar kommunen i ett pressmeddelande. 

De största kommunerna i östra mellansverige orsakar i dagsläget utsläpp av cirka 4 000 ton koldioxid per år genom sin användning av arbetsmaterial som till exempel skoskydd och soppåsar. En del i projektet går ut på att se över mängden plastprodukter som går åt.

– Det handlar inte om att begränsa verksamheters arbete genom att ta bort nödvändig arbetsutrustning utan det handlar snarare om att titta på hur vi använder produkterna, säger Erika Weddfelt, miljöstrateg, i just detta pressutskick.

Jakten på plasten

Hon och Lise-Lotte Wallberg Järvinen, utvecklingsstrateg och kommunens projektledare för ”Jakten på plasten”, har jobbat tätt tillsammans för att införa nya arbetssätt och sprida kunskap från projektet.

– En stor styrka är att vi är flera kommuner med samma mål som samverkar, säger Lise-Lotte.

Och målen är tydliga. Att minska mängden förbrukningsplast, se till att man sorterar plastavfall rätt och att det man använder är rätt plast.

– När det kommer till upphandling och inköp försöker vi ställa så tuffa krav vi kan. Samtidigt måste det vara rimliga krav utifrån var marknaden befinner sig. Är vi för hårda får vi inte in de produkter vi behöver, säger Erika.

Till sin hjälp har projektet en referensgrupp som består av bland annat pappers- och plastindustrin för att se till att marknad och efterfrågan följs åt.

Stopp för engångsartiklar

I kommunen pågår just nu en utfasning av engångsartiklar i plast. Sedan i början av året går det inte längre att köpa in muggar eller bestick i materialet utan det är papper eller trä som gäller. Samtidigt har man infört upphandlingskrav på att plasten så långt det är möjligt ska vara återvunnen, av förnybar råvara eller av annat material än plast.

– När vi började med vår kartläggning insåg vi snabbt att vi gör mycket oreflekterat och av gammal vana. Uppköp och styrning ett bra verktyg att få till en förändring. Finns det inte plastmuggar att beställa så har vi ju sett till att det inte finns ute i våra verksamheter, säger Daniel Czitrom, upphandlingsstrateg på Upphandling och Inköp.

– Med det sagt är det också viktigt att vi är avtalstrogna och inte beställer produkter från leverantörer som inte är upphandlade, avslutar han.

   

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
22.1 ° C
22.2 °
21.7 °
64 %
2.1kmh
100 %
lör
22 °
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
22 °