14.5 C
Linköping
lördag, oktober 1, 2022

Erling Sandberg fyller 90 år

Legendariske byggherren och den välkände linköpingsprofilen Erling Sandberg fyller nu i veckan aktningsvärda 90 år.

Erling är förvånansvärt pigg trots att han dras med några kroppsliga hinder och besvär. Men minnet är det inte något som helst problem med. Årtal och personer radas upp i en rask takt när vi sitter och pratar över en kopp kaffe.

Röda Ådalen
Erling Sandberg Föddes 17e juli 1930 i Kramfors och han var endast 10 månader gammal när hans mor skjutsade honom i barnvagn i ett demonstrationståg i Ådalen. Då i mitten av maj 1931 sköts fem personer ihjäl i Ådalen av svensk militär. En av de som sköts var en granne till familjen Sandberg. Denna händelse är en dramatisk början av ett oerhört händelserikt liv och något som han inleder med.

─ Min pappa som var svartlistad fackföreningsledare gick först i tåget och min mor gick 100 meter bakom med mig i barnvagn. Pappas kamrat som gick till höger om honom var en av de som sköts ihjäl, säger Erlings Sandberg med inlevelse.

─ Jag växte upp i röda Ådalen. Min pappa var med och bildade fackföreningar och han var också ordförande i Folkets Park. När jag var liten tjänade jag pengar på att sälja tidningar varje söndag. Jag gick också och samlade skrot som jag sålde vilket gjorde att jag blev självförsörjande och inte behövde fickpengar.

Har talets gåva
Det är naturligt att präglas av sin uppväxttid och familj. Erlings pappa var pråmbyggare, fackföreningsledare i Pappersarbetarförbundet och var dessutom politiskt engagerad. Ledaregenskaper och bestämda åsikter var något som Erling Sandberg tog med sig från hemmet i Ådalen.

─ Min pappa ville att jag skulle bli ombudsman men jag bestämde mig tidigt för att bli byggare och byggmästare. När jag som nittonåring skulle göra militärtjänsten sa majoren att jag skulle placeras i infanteriet i Sollefteå, berättar Erling som redan då kunde tala för sig själv.

─ Men jag sa åt majoren att jag ville tillhöra ingenjörstrupperna i Boden. Jag kom in direkt på befälsskolan i Boden. När jag hade varit där i tre månader sa majoren att jag skulle till Karlberg och bli officerare. Men då sa jag, jag ska bli byggmästare, och så blev det.

Knackade på hos Gösta Lindstén
Efter att ha passerat en rad olika arbetsuppgifter och förtroendeuppdrag på olika ställen i Sverige hamnade Erling Sandberg i Linköping 1954.

─ När jag jobbade på verket i Oxelösund läste jag en annons i DN där byggherren Gösta Lindstén sökte snickare. Jag sökte tjänsten och tog tåget till Linköping i december 1954.
Erling kom sedan en måndagsmorgon på cykel med snickarlådan på pakethållaren för att möta Gösta Lindstén i hans bostad i Lindsténshuset på Ågatan-Klostergatan.

─ Gösta sa att jag skulle börja direkt som snickare men jag hade 8 dagar i uppsägningstid från verket så det fick bli veckan därpå. Lindstén hade många byggen på gång den tiden. Efter bara något år ville han att jag skulle jobba som verkmästare istället, minns Erling som jobbade hos Gösta Lindstén fram till våren 1959. Därefter fortsatte Erling resan som platschef hos Birger Andersson. Hos Birger Andersson jobbade han fram till 1962 då han tog steget och startade eget företag.

Efter en flygande start rullade det på ganska snabbt. Skyltar med devisen ”Även här bygger Erling Sandberg” började dyka upp både här och var i Linköping under 1960-talet.

Erling sysslade under miljonprogrammets dagar mest med renoverings- och reparationsuppdrag. Han fick ett stort antal byggjobb av kommunen och när han skulle bygga om Stadshuset 1963 gick han med som medlem i Sveriges Byggmästarförbund där han sedermera blev ordförande för 53 byggare i Östergötland.

─ Jag ansökte om medlemskap i Byggmästareföreningen i Linköping redan 1962 men då sade dåvarande ordföranden att jag skulle stå på tillväxt. Men när Byggmästarförbundet och Byggmästareföreningen slogs ihop så småningom blev jag medlem i föreningen till slut.

Idrottstokig byggherre
Anekdoterna kring byggmästaren Erling Sandberg är många och för det mesta oerhört uppseendeväckande.

Intresset för politiken har han haft med sig från Ådalen och under en period var han väldigt aktiv i socialdemokraterna i Linköping. Det politiska engagemanget ”stod inte i vägen” för att få en hel del byggjobb av kommunen.

Erlings engagemang inom idrottsrörelsen är vida känt i Linköping. Han var med och bidrog till BK Derbys avancemang till Allsvenskan 1976. Eftermälet med den misslyckade fusionen mellan Saab och Derby på 1980-talet är väl något som skaver än idag. Erling har även varit en stor sponsor till många lokala idrottsklubbar och initiativtagare till ett flertal idrottsliga projekt. Initialt var han också med på BK Kentys framgångsrika förvandling till LHC.

─ Vi spelade fotboll hela dagarna hemma. Jag var med i styrelsen i Kramfors IF som femtonåring, jag har åkt Vasalopp och intresserat mig för idrott hela mitt liv.
Hans erfarenheter inom golfsporten är också anmärkningsvärda. Han innehade under en period ett rekord i att ha spelat på flest golfbanor i Sverige. 2003 hade han spelat på samtliga 425 banor som fanns i Sverige på den tiden. Han har också anlagt och ägt fler golfanläggningar i Linköping.

Byggare köpte mjölk i järnhandeln
Erling har framförallt varit en entreprenör av stora mått under hela sin aktiva tid.

Historien om när han köpte Hydén & Rundströms järnhandel i det nystartade handelsområdet Tornby tål att berättas flera gånger.

─ Jag ägde en firma som hette Berlands tak som sålde lite byggmaterial, spett, spadar och hinkar. 1979 köpte jag Hydén & Rundströms järnhandel av Arnold Larsson. Butiken hade han flyttat från Storgatan till Tornby men den gick inte bra så han ville sälja. Jag slog lite senare ihop järnhandeln med Berlands tak. Men efter en tid visade det sig att det inte heller det gick så bra.

Som tur var för Erling hörde vännen, Göran Nord chef för ICA i Sverige, av sig och han undrade om han inte skulle börja sälja livsmedel också i järnhandeln. Sagt och gjort. Tornbyområdet var planlagt för industriella ändamål men det fanns en öppning.

─ Det stod i stadsplanen att marken skulle upplåtas för industri. Men det stod också handel och det tog jag fasta på. Med mina goda kontakter kunde jag köpa livsmedel direkt från grossisten vilket gjorde att jag kunde hålla ner priserna.

Både kommunpolitikerna och de lokala livsmedelsbutikerna blev milt sagt upprörda över byggherren Sandbergs affärer i Tornby. Kommunen gjorde från början allt vad man kunde för att försvåra för den nya hybriden; Livsmedel och spik i samma butik. Affärerna blomstrade och effekterna blev att fler butiker ville etablera sig i Tornby. 1987 sålde Erling rörelsen till ICA-chefen Göran Nord. ICA Maxi ligger idag i ett av Sveriges största externa handelsområden. Den snabba tillväxten i Tornby innebar att kommunens planlagda handelscentrum i Mörtlösa fick stå på väntelista. Men det är en annan historia.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
14.5 ° C
15 °
13.3 °
70 %
5.1kmh
89 %
lör
16 °
sön
12 °
mån
12 °
tis
14 °
ons
16 °