12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Ny plan för covid – 19 ska tas fram

Länsstyrelserna har fått i uppdrag från regeringen att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella om det uppstår nya utbrott av covid-19 i höst. Uppdraget ska vara klart och redovisat för regeringen senast den 1 september.

Antalet personer som blir allvarligt sjuka i covid-19 har minskat den senaste tiden men enligt Folkhälsomyndigheten finns det en risk för att nya lokala och regionala utbrott blossar upp i Sverige. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och länsstyrelserna får därför i uppdrag av regeringen att ta fram en plan inför eventuella nya utbrott av covid-19.

Göra en plan

Uppdraget innebär att man ska ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella för landets länsstyrelser i olika skeden av eventuella nya utbrott av covid-19. Länsstyrelsen ska bedöma vilka insatser som kan behövas inom länsstyrelsernas ansvarsområde samt ta fram en plan för hur dessa insatser skulle kunna genomföras.

– Det är ett viktigt uppdrag och vi påbörjar arbetet direkt. I veckan ska vi konkretisera de nya uppdragen tillsammans med de andra myndigheterna. Därefter blir det ett möte mellan alla länsstyrelser för att gå igenom förutsättningarna och hur arbetet ska bedrivas framöver, säger Lovisa Ljungberg, tillförordnat länsråd på Länsstyrelsen i Hallands län, i ett pressmeddelande.

Olika scenarier 

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram olika scenarier, både nationella och regionala, för hur smittspridningen kan komma att utvecklas i Sverige under det närmaste året, med fokus på hösten 2020. Folkhälsomyndigheten ska senast den 20 juli 2020 informera länsstyrelserna och de andra myndigheterna om scenarierna som de tagit fram.

– Scenarierna blir en viktig utgångpunkt för oss i arbetet med att ta fram planerna. Målet med uppdraget är att vi, på regional och lokal nivå, ska ha en så god krisberedskap som möjligt för att minimera effekterna av eventuella nya utbrott, säger Lovisa Ljungberg.

Regionalt perspektiv 

– För att hantera eventuella nya utbrott av covid-19 är det viktigt att ha med oss Länsstyrelsernas regionala perspektiv. De är regeringens förlängda arm i kriser i landet och har också kunskap om de specifika utmaningar och förutsättningar som råder i respektive län, säger civilminister Lena Micko i ett pressmeddelande om Länsstyrelsernas nya uppdrag.

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Med start måndagen den 11 oktober erbjuder nu Region Östergötland alla ungdomar i åldern...
Igår togs, den 29 september, togs de regler och rekommendationer som gällt för att...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °