13.1 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Östgötarna slarvar med coronaråd

Enligt den undersökning som Länsstyrelsen idag presterar så följer östgötarna inte de råd som Folkhälsomyndigheten lägger fram.

Länsstyrelserna har fått i uppdrag att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd gällande inrikesresor och sommaraktiviteter efterlevs i sina olika län. Syftet är att regeringen löpande ska få nationella lägesbilder för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet.

Genom rapporter från Region Östergötland, länets kommuner och andra aktörer kan Länsstyrelsen konstatera att rekommendationerna efterlevs bra eller godtagbart i alla länets kommuner.

Varningsklockor ringer

Det finns dock varningssignaler i flera kommuner. Det handlar bland annat om att rekommendationerna inte följs utomhus i lika stor utsträckning, som exempelvis på badplatser där trängsel kan uppstå under soliga dagar.

– De första rapporterna lämnades till Länsstyrelsen när det hade varit en tid med höga temperaturer, vilket förstås påverkar lägesbilden. Den här veckan har vi inte fått några indikationer på att det är något i efterlevnaden som sticker ut, säger Andreas Lundberg, biträdande försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Svårt på krogen

I rapporteringen från kommunerna nämns även att det är svårt för restauranger och inom handel att följa rekommendationerna fullt ut när det gäller trängsel och avstånd. Detta till följd av bristande respekt för riskerna från besökarnas sida. Sedan den nya lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder trädde i kraft den 1 juli har dock inga serveringsställen i Östergötland behövt stängas på grund av trängsel eller ökad risk för smittspridning.

En grupp som enligt lägesbilden inte följer riktlinjerna i samma utsträckning som andra är unga personer. Detta bekräftas genom Region Östergötland som har rapporterat en ökad smittspridning bland unga.

Ta ansvar

– Läget är fortfarande allvarligt och det är därför viktigt att alla tar sitt ansvar genom att följa myndigheternas riktlinjer och hålla ett fysiskt avstånd till varandra. Det gäller även unga och friska personer, säger Andreas Lundberg.

Medverkar i lägesbilden gör även Östgötatrafiken som just nu kör ordinarie sommartrafikering utan problem med trängsel. Resandet har tvärtom minskat med cirka 50 procent.

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Under de senaste åren har länets naturreservat haft fler besökare än någonsin tidigare. Nu...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
13.1 ° C
13.8 °
13 °
73 %
11.3kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °