12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Utsatt för våld? Så får du hjälp

Under de rådande omständigheter men även på grund av sommarlov så tillbringar både vuxna och barn mer tid i hemmet. I vissa fall kan spänningar mellan familjemedlemmar öka och mynna ut i våld i någon form.

Många barn riskerar dessutom att inte få den omsorg, uppmärksamhet eller kärlek som de behöver. Länsstyrelsen och Region Östergötland gör nu tillsammans ett utskick till samtliga hushåll i länet med information om utsatthet i hemmet.

Hur ska man då agera om man som granne, vän, släkting eller bara medmänniska och man får kännedom att någon i ens närhet far illa?

Prata med barnen Fråga hur det är hemma och vilka de träffar på nätet. Berätta vad de kan göra om något händer som gör dem rädda, att de kan prata med en trygg vuxen, kompis, eller kontakta Bris. Tala om för barnen att det aldrig är ett barns fel att vuxna gör någon illa eller beter sig dåligt.

Orosanmälan

Om du är orolig för ett barn eller ungdom kan du göra en orosanmälan till socialkontoret i kommunen.

Vid en akut oro eller hotfull situation – ring polisen på 112.

Våld kan se ut på olika sätt

Fysiskt våld
Om du blir knuffad, fasthållen, dragen i håret, slagen eller sparkad.
Sexuellt våld
Om någon har sex med dig fast du inte vill, tvingar dig att se på porr, utsätter dig för sexuella kommentarer eller sexuella handlingar som du inte vågar säga nej till.
Psykiskt våld
Om din partner eller någon i din närhet hotar dig, förlöjligar dig eller anklagar dig för saker du inte gjort. Det kan också handla om att någon får dig att tro att det oftast är du som tycker, tänker eller gör fel i relationen. Om någon kontrollerar dig eller har åsikter om vad du skriver på sociala medier eller i sms kan det vara psykiskt våld. Även våld eller hot om våld mot husdjur räknas som psykiskt våld.
Social utsatthet
Om någon i din närhet isolerar dig genom att hindra dig från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala aktiviteter.
Materiell/ekonomisk utsatthet
Om någon i din närhet slår sönder eller förstör dina personliga saker avsiktligt. Det kan även innebära att din partner kontrollerar din ekonomi, till exempel genom att tvinga dig att skriva under papper.
Försummelse
Om du är beroende av andra personer för vård och omsorg i din vardag och inte får den hjälp som du behöver, till exempel rätt mediciner och kost. Att som barn inte få en ren blöja, vara smutsig och ha trasiga kläder kan vara tecken på vanvård.
Hedersrelaterat våld och förtryck
I vissa familjer är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler inom familjen som du måste följa. Om reglerna inte följs kan du bli utsatt för hot, våld, begränsningar och kontroll i ditt liv. Exempel på regler kan vara att du inte får umgås med vem du vill eller att du inte får ha sex innan du gifter dig.

Här hittar du mera information:

 

Föregående artikelDå öppnar Tinnis
Nästa artikelEsmeraldas mamma inte psyksjuk

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 45-tal ärenden som...
Under de senaste åren har länets naturreservat haft fler besökare än någonsin tidigare. Nu...
Den 8-14 november är det dags för årets upplaga av East Sweden innovation week....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °