3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Mer i kassan från förste juli

Att vi lever i en extraordinär tid till följd av den rådande pandemin är nog alla medvetna om. Den drabbar även hög som låg och därför har riksdagen beslutat om flera tillfälliga lagar och åtgärder från och med den förste juli. 

Bland annat höjs ersättningstaket för a-kassan tillfälligt från 25 025 kronor till 33 000 kronor i månanden. Det innebär att du som jobbat heltid och uppfyller villkoren för inkomstbaserad ersättning kan få upp till 26 400 kronor per månad, eller 11 220 kronor per månad om du uppfyller villkoren för grundersättning. Detta gäller  enbart för perioden 13 april 2020 till den 3 januari 2021.

På grund av pandemin har även karensdagen för att få a – kassa har slopas. Det innebär att mellan den 30 mars 2020 och den 3 januari 2021 får du ersättning från a-kassan redan från den första arbetslösa dagen. I normala fall har du sex karensdagar utan ersättning.

Lättare ersättning

För att ha rätt till ersättning från a – kassan måste man arbeta motsvarande halvtid i ett halvår. Nu sänker man kraven och i stället för 80 timmar räcker att arbeta minst 60 timmar per månad under sex av de senaste tolv månaderna.

Om man driver eget företag har det blivit lättare att få a-kassan på grund av pandemin. Om man tillfälligt pausar verksamheten under 2020 så påverkar det inte a-kassan.

I vanliga fall måste du ha arbetat i företaget under minst fem år innan du har rätt till ersättning från a-kassan om ditt företag är vilande på nytt.

Det har även tagit beslut om ett tillfälligt bidrag till barnfamiljer som har bostadsbidrag. Bidraget motsvarar 25 procent av storleken på bostadsbidraget, vilket innebär att en barnfamilj kan få upp emot 1 325 kronor mer per månad i tilläggsbidrag.

RELATERADE ARTIKLAR

Det finns nu gott om tider för vaccinering i Östergötland rapporter Region Östergötland på...
Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än...
Från och med idag, onsdagen den 29 september slopas deltagartaket för allmänna sammankomster, offentliga...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °