Varje sekund kan göra skillnad mellan liv och död

FOTO: ARKIV

Sommar, sol och bad hör ihop. Men ibland kan olyckan vara framme och då kan det vara bra att veta hur man ska agera när ett drunkningstillbud uppstår. 

Det första du ska göra är alltid att larma, och sen försöka få upp personen ur vattnet. Om personen inte andas gör du först inblåsningar följt av kompressioner. Fortsätt tills ambulans eller räddningstjänst kommer. Om detta och mer handfasta tips, berättar Räddningstjänsten på sin hemsida.

  1. Larma – Ropa alltid på hjälp. Säg åt någon att ringa 112 eller ring själv om du är ensam.
  2. Fem inblåsningar – Om personen inte andas, påbörja hjärt- och lungräddning omedelbart. Börja med fem inblåsningar genom mun mot mun-metoden. Blås kraftigt in luft tills det syns att bröstkorgen höjer sig. Inblåsningen ska ta ca två sekunder.
  3. Trettio kompressioner – Placera din ena hand mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna och lägg din andra hand ovanpå. Tryck ner bröstkorgen hårt och snabbt 30 gånger. (Försök att hålla en takt på 2 kompressioner per sekund).

 

Här kan du läsa mer om hur du kan förebygga drunkning:

Här finns mera info om första hjälpen: