Gåtan Daniel Nyqvist – läckt journal inget dataintrång

Britt Louise Viklund, kammaråklagare.

Att det råder stort intresse för vad som ledde till det nu uppklarade dubbelmordet på Åsgatan i Linköping för 16 år sedan går inte att tvivla på. För en tid sedan läckte en journal ut på nätet och genast startade Region Östergötland en utredning om dataintrång. Nu är den klar. 

Den nu färdiga internutredningen visar att inget dataintrång skett.

– Vi ser att en kopia är utskriven av oss till patienten, men att han sedan lämnat den vidare till en annan myndighet, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare vid Region Östergötland till Östnytt.

I sociala medier och även uppgifter till News gör gällande att Daniel Nyqvist ska ha någon form av diagnos.

– Det är inget jag vare sig vill eller kan kommentera och det råder även förundersökningssekretess, säger kammaråklagare Britt Louise Viklund som är förundersökningsledare, till News.

Nu ska Daniel Nyqvist gå igenom en liten rättspsykiatrisk undersökning för att senare, eventuellt genom gå en större sådan. Därav kan det ta lite längre tid innan åtal kan väckas. Det är tänkt att åtal ska vara väckt den 8 juli klockan 11.00 men redan under pressträffen som hölls i samband med häktningsförhandlingarna så flaggade Viklund  för att man behöver ytterligare tid.

Dubbelmördaren Daniel Nyqvist inte okänd för psykvården