-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Olaglig metod fällde dubbelmördare

Den dna-metod som ledde fram till att man efter 16 år kunde lösa dubbelmordet på Åsgatan i Linköping är olaglig. Detta skriver Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) berättar P3 Krim och andra medier idag.

I drygt 16 år arbetade polisen i Linköping med lösa dubbelmordet på den åttaåriga pojke och kvinnliga lärare som höggs ihjäl i Linköping 2004. Lösningen kom förra året och då med hjälp av en metod som först användes för att gripa den så kallade Golden state-mördaren Joseph James DeAngelo i USA 2018.

Utredarna skickade dna som lämnats kvar på mordvapnet i Linköping till en databas för släktforskning i USA och med hjälp av resultatet kunde sedan polisen gripa och lagföra den nu dömde dubbelmördaren.

Tveksam framgång

Polisen menade att metoden varit framgångsrik och ville se över möjligheten att använda den nationellt. Det vill inte Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) som förut hette Dataskyddsinspektionen. Metoden strider nämligen mot svensk lag, skriver myndigheten i ett yttrande.

Imy avråder polisen från att använda metoden igen eftersom det saknas laglig grund, som P3 Krim i Sveriges Radio alltså först rapporterade om.

”Det främsta skälet är att det finns ett förbud i brottsdatalagen för polisen att utföra sökningar i syfte att få fram ett urval av personer om sökningen grundas på känsliga personuppgifter vilket dna alltså räknas som”, säger Lisa Zettervall, jurist på Imy, till P3 Krim.

RELATERADE ARTIKLAR

Vid lunchtid idag fick dubbelmordet på Åsgatan i oktober 2004 delvis sin upplösning i...
Under dag två av tre, gällande det nu uppklarade 16 år gamla dubbelmordet på...
Under första rättegångsdagen av totalt tre av det uppmärksammade och sexton år gamla dubbelmordet,...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °