13.1 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Ett år sedan sprängdådet – detta har hänt

Idag, den 7 juni är det exakt ett år sedan, några eller någon, sprängde av en av de kraftigaste sprängladdningarna i Sverige någonsin. Explosionen orsakade omfattade skador på flera byggnader men som genom ett under skadades ingen person allvarligt. 

 

Polisen har under det år som gått  arbetat hårt med utredningen men än så länge har ingen kunnat knytas till brottet. Brottsrubriceringen är grov allmänfarlig ödeläggelse. Man uteslöt ganska snart att det skulle rört sig om ett terrordåd.

Ett av spåren är en mobiltelefon som troligen användes för att aktivera sprängladdningen.

– Vi vet att ett telefonnummer tog emot ett sms samtidigt som explosionen. Vi har analyserat telefontrafiken i området runt Ådalagatan vid den här tiden. Telefonen köptes på Ica Maxi i Norrköping den 6 juni, säger John Skoog polispodden.

Telefon

Ytterligare en telefon köptes vid samma tillfälle på Ica Maxi, och samma dag köptes ett oregistrerat kontantkort i en videobutik på Kungsgatan i Norrköping. Ytterligare tre oregistrerade kontantkort aktiverades på kvällen den 6 juni och natten till den 7 juni, som polisen tror har använts i samband med brottet. Telefonnumren har inte använts efter sprängningen.

Inte stor kunskap

-Det krävs egentligen inte så mycket kunskap för att kunna spränga av en sådan här laddning. Vanligt är att man kanske köper en bomb som någon annan byggt och sedan så talar denne om hur man ska gå tillväga. Det finns också mycket information i frågan på nätet, berättar John Skoog för lkpg.news när vi ringer upp för att prata lite om hur det går med utredningen.

Kraftigare sprängladdning

John Skoog berättar att sprängladdningen var ännu kraftigare än vad tidigare analyser har gjort gällande, och att motivet har klarnat något. Mellan 20 och 30 kg dynamit användes och polisens uppfattning är att explosionen var riktad mot en man som bodde på Ådalagatan.

– Vi har naturligtvis pratat med den här personen och hållit förhör. Han uppger själv att han inte tror att händelsen är riktad mot honom. Till saken hör att personer i den kriminella miljön inte vill berätta att de har blivit utsatta för brott för att det anses vara en svaghet eller sårbarhet. Vi vill trycka på att det är avgörande för många ärenden att den som blivit utsatt för brott kontaktar polisen och samarbetar med polisen och berättar det som den vet om händelsen, säger Skoog.

Ingen misstänkt

-Det är ännu ett tag kvar innan vi kan lämna över ärendet till en åklagare så att någon, eller några kan lagföras. Vi har i nuläget inte någon misstänkt person utan vi behöver fortsatt allmänhetens hjälp med vad de kan ha sett eller hört dagarna innan sprängdådet, avslutar John Skoog.

Lyssna på polispodden här: 

Detta kan du hjälpa till med:

Stöld av lådcykel och inbrott i bil. Vid 04-tiden den 25 mars 2019 stals den lådcykel som användes för att placera sprängladdningen på Ådalagatan. Ett tidningsbud från Svensk hemleverans kom ut från en fastighet på Vikbolandsgatan i Norrköping och då var cykeln borta, en Cargobike. Strax efter, vid 05-tiden, såg ett vittne en man göra inbrott i en bil som stod vid Vikbolandsgatan 3, mannen försvann sedan på en lådcykel. Signalement på mannen: 30-40-årsåldern, cirka 185 cm lång, ljus hy, smal kroppsbyggnad, svarta kläder, en svart väska typ handväska i läder, en svart mössa med texten ”SNOW” på. Har du sett mannen? Eller har du sett cykeln efter stölden?

Köp av mobiltelefoner och kontantkort. Två mobiltelefoner köptes på Ica Maxi den 6 juni mellan kl 16 och 17. Samma dag vid 17-tiden köptes ett kontantkort på Kungsvideo, Kungsgatan i Norrköping. Det kontantkortet och ytterligare tre kontantkort aktiverades på kvällen den 6 juni och natten till 7 juni. Numren har varit aktiva fram till sprängningen kl 9 den 7 juni, men har inte använts efter det. Vet du något om köpet av mobiltelefoner eller kontantkort?

Stöld av moped. Den 26 maj 2019, mellan kl 12 och 15.30, stals en moped vid Ryds allé i Linköping. Natten mellan 29 och 30 maj fick en polispatrull syn på mopeden och körde efter. Vid korsningen Gripgatan / Skepparegatan i Linköping lämnade föraren mopeden och sprang från platsen. Föraren slängde ifrån sig en hjälm i samband med detta. Polisen önskar information om vem som har använt hjälmen. Mopeden var lastad med 10-15 kg dynamit, vilket upptäcktes när ägaren skulle hämta ut mopeden från polisens beslagsförråd den 19 augusti.

Vid Nationella bombskyddets arbete med att hantera sprängladdningen inträffade en explosion som totalförstörde polisens beslagsförråd. Har du information om stölden av mopeden? Vem som har använt hjälmen?

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
13.1 ° C
13.8 °
13 °
73 %
11.3kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °