11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Almina står upp för rättvisan

Almina Imamovic är juristen som har bannlysts av Migrationsverket och ofta företräder den som hamnat i kläm med myndigheterna. Hon har alltid den enskilda personens bästa och de mänskliga rättigheterna i förgrunden.

Almina Imamovic kom hit till Sverige från Bosnien för, nästan, på dagen 28 år sedan. Hon har arbetat på olika myndigheter och även privat som jurist men sedan 17 december 2014 driver hon den egna byrån Juristteamet.

-Jag hade verkligen ingen tanke på att starta eget men så sådde en god vän ett frö om det hos mig och sedan gick det snabbt. Det tog nog bara två månader från det lilla fröet till jag satt på ett eget kontor. berättar hon då vi tar en premiärfika på hennes balkong mitt i centrala Linköping.

Lotteri

Juristteamet arbetar med mesta inom juridiken som, familjerätt, bouppteckningar, arbetsrätt med mera men man är något av specialister på det här med Migrationsrätt. I dessa frågor har Almina mycket att säga.

-Som det är nu är det rena lotteriet om vem som ska utvisas och vem som ska få stanna, öppnar hon och berättar om dåligt underbyggda beslut, tjänstemän som går politikens ärenden och annat som kan göra en mörkrädd.

Anses “jobbig”

-Jag har inget emot att man utvisar folk från Sverige men då måste det ske enligt lag och med riktigt underbyggda beslut. Så är det inte nu, fortsätter hon och berättar att hon fått höra att hon är “jobbig” och under en period var han till och med bannlyst från att vara juridiskt biträde i migrationsärenden.

Numera har hon gjort comeback men det händer att man ringer upp den som hon ska företräda och undrar om de verkligen ska ha Almina och ingen av Migrationsverkets egna jurister.

Ett annat område, som just nu är brinnande aktuellt dessutom, är området kring det här med av omhändertagande av barn och hur fel det kan gå.

Aktuella fall

-Vi jobbar med flera olika fall där myndigheterna helt klart gjort fel och inte heller lyssnat på vare sig läkare eller polis. I några fall rör det som om etniska svenskar som råkat illa ut och då kan det inte röra sig om vare sig språkliga hinder eller fördomar, menar Almina vidare och utan att vi direkt kan skriva ut några detaljer om de ärenden hon jobbar med för tillfället. Men att ärendet med den lilla treåriga flickan Esmeralda eller det fall som man just nu tar upp i SVT just nu skulle vara unika är det inte tal om. Mörkertalet är stort och så även okunskapen.

Almina och några ytterligare personer har startat upp föreningen Medvind som ska agera i dessa frågor men till dem ber vi att få återkomma.

 

 

 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °