1.2 C
Linköping
lördag, februari 24, 2024

Skäggetorpskolan läggs ner

Från och med hösten 2021 kommer Skäggetorpsskolan  inte längre ha någon högstadieskola. Syftet att lägga ner högstadiet är att höja gymnasiebehörigheten och att skapa plats för de yngre årskullarna i området.

Förändringen genomförs för att eleverna på högstadiet ska ha bättre förutsättningar att nå sina kunskapsmål och bli behöriga till de gymnasieprogram de vill gå.

– Vårt främsta mål är att alla elever som går i Linköpings skolor ska klara sin gymnasiebehörighet. Trots stora politiska satsningar, samt engagerad och duktig personal kan vi ändå se att allt färre av de elever som går på Skäggetorpsskolan får behörighet till gymnasiet. Därför måste vi göra en förändring och vi gör det med barnens bästa för ögonen, säger Erik Östman, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i ett uttalande på kommunens hemsida

Motverka segregation

Eleverna från Skäggetorp kommer istället att placeras ut på andra skolor i kommunen.

– Segregationen måste motverkas genom att skapa skolor med en mer blandad sammansättning av elever, precis som när vi tog beslut om Nya Rydsskolan. Genom att ge eleverna en nystart på andra skolor i kommunen ger vi bättre förutsättningar till språkutveckling och möjlighet att nå kunskapsmålen, säger Åsa Wennergren (L), kommunalråd med sektorsansvar för utbildning.

Yngre årskullar

En avveckling av högstadiet ger också bättre förutsättningar att satsa på elever i de yngre årskullarna, från förskola upp till årskurs 6. Antalet elever i de lägre årskullarna kommer att öka de närmaste åren och därför behövs det större och bättre lokaler.

– Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen förbereder nu för att kunna verkställa det som nämnden förväntas besluta om i juni. Vi ska självklart se till att det blir så bra som möjligt för både elever och medarbetare. Vi har oerhört kompetenta medarbetare och vill naturligtvis ta tillvara deras kompetens på bästa sätt. Alla elever ska också få reda på i vilken skola de får plats på i god tid innan höstterminen 2021, säger utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör Anders Jolby.

Lite som att ge upp

Elias Aguirre, Socialdemokratiskt kommunalråd och vice ordförande i barn och ungdomsnämnden, står bakom beslutet men menar att det är som att ge upp.

-Det har dock gått så långt att det är 97 eller 98 procent av eleverna som inte har svenska som modersmål och att många väljer att gå någon annanstans. Jag tycker även att det gått för fort och att man kan behöva prata med de som faktiskt bor i Skäggetorp. Det kan också bli lite oroligt bland de övriga skolorna i kommunen.

-Sedan är just en högstadieskola viktig av flera skäl och jag vet att polisen gärna ser en högstadieskola i Skäggetorp, understryker Elias Aguirre.

Beslut i juni

Beslutet om ny skolorganisation fattas av barn- och ungdomsnämnden i juni. Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen kommer under sommaren att tillsätta en resurs som ska leda förändringsarbetet.

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Mord som kan liknas vid rena avrättningar, skott mot förskola och ett område i...
En riktigt god och avkopplande jul tillönskas alla våra läsare. Fortsätt följa oss och...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
0 %
lör
6 °
sön
5 °
mån
4 °
tis
6 °
ons
6 °