12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Röd panda har rymt från Kolmårdens djurpark

Det var på måndagsmorgonen som djurvårdarna på Kolmårdens djurpark upptäckte att en av djurparkens röda pandor hade tagit sig ut ur sitt hägn.

Den röda pandan är bedöms vara skygg, något större än en katt och ofarlig för människor, skriver Kolmårdens djurpark i ett pressmeddelande. Djurparkens personal söker efter pandan och ber nu om iakttagelser från allmänheten.

Tillsammans med veterinärer och med hjälp av såväl eftersökshundar som drönare med värmekamera genomsöktes djurparken under dagen. Arbetet har fortsatt under tisdagen och spår har hittats inne i djurparken.

– Vi tror att pandan fortfarande befinner sig på djurparkens område, men eftersom vi ännu inte lokaliserat honom ber vi också om allmänhetens iakttagelser i närområdet. Om man ser pandan ska man hålla den under uppsikt och ringa oss, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark.

Har du sett en sån här lurvig sak? Ta kontakt med djurparken.

Den röda pandan Arjun, 7 år, flyttade till Kolmården i onsdags förra veckan från en djurpark i Nederländerna som en del av ett bevarandeprogram för den hotade arten. Tanken var att han skulle fatta tycke för Kolmårdens pandahona Ottilia, 2 år. De två pandorna hann inte träffas innan Arjun under natten till måndagen klättrade ut ur anläggningen. Hur han tog sig ut undersöks nu av djurparken, men det finns inga skador eller påverkan på de stängsel som omger hägnet.

– Så länge den är uppe i träden är den trygg, men när den rör sig på marken kan den bli ett byte för räv eller grävling, så vi arbetar för att hitta honom så fort som möjligt, säger Rickard Sjödén.

Den röda pandan är liten till storleken, något större än en katt, ofarlig för människor och spenderar en stor del av tiden uppe i träden. Röda pandor lever naturligt i Himalaya, där klimatet liknar det svenska. Den äter bambu, blad, insekter och småfåglar och tros kunna klara sig en tid utan djurvårdarnas omsorg.

Har du sett djuret? Kontakta Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark.

Uppdatering
Under tisdagseftermiddagen lyckades en ur Kolmårdens personal sikta den röda pälsen i ett skogsområde bakom Delfinarium, skriver Aftonbladet. Strax innan klockan 17 var Arjun fortfarande inte infångad.

RELATERADE ARTIKLAR

Djur kan fara illa på många sätt och kanske särskilt på sommaren. Misstänker du...
Den röda pandan som rymt ur sitt hägn på Kolmårdens djurpark har återfunnits. Arjun klättrade...
Vid 13.30-tiden inkom samtal till SOS Alarm om en nödställd häst på E4 utanför...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °