3.5 C
Linköping
lördag, januari 23, 2021

Åtta nya coronasmittade i länet

Under det senaste dygnet har åtta nya fall av coronaviruset covid-19 bekräftats, skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande på måndagen.

I nuläget är det totalt 35 bekräftat smittade i länet. Av dessa vårdas fyra på sjukhus, men ingen av patienterna kräver i skrivande stund intensivvård.

Regionen rustar nu för att kunna ta emot ett större antal patienter som drabbats av covid-19 och behöver sjukhusvård.

– Särskild sjukvårdsledning är etablerad både regionalt och lokalt vid de tre sjukhusen för att underlätta arbetet. Staberna arbetar bland annat med planering kopplat till bemanning, vårdplatser och tillgång till material, berättar Rickard Lundin, sjukvårdsledare i särskild sjukvårdsledning på regional nivå.

Region Östergötland följer de nationella rekommendationerna när det gäller provtagning och smittspårning, vilket innebär att provtagning nu är mer på inriktad på personer har som behöver sjukhusvård.

– Vi ser tendenser till en spridning i det svenska samhället. Våra åtgärder syftar till att bromsa smittspridningen så att inte många människor blir svårt sjuka samtidigt. Som en konsekvens av det har vi infört besöksförbud på sjukhusen. Vi vill också upprepa det viktiga budskapet att den som är sjuk ska stanna hemma, undvika sociala kontakter och vid behov ta kontakt med sjukvården. Det är viktigt att den som behöver sjukvård inte tvekar att kontakta oss, säger smittskyddsläkare Magnus Roberg.

I helgen reste Försvarsmakten tält utanför alla tre sjukhusen i länet.
Foto: Nkpg.News

Under helgen har Försvarsmakten efter förfrågan från regionen satt upp tält utanför alla tre sjukhusen i länet. De ska användas för att medicinskt bedöma personer med luftvägssymtom som söker vård. Sedan tidigare finns också tält för infektionsklinikens provtagning.

– Detta gör vi för att hålla eventuell smitta utanför sjukhusen. säger Rickard Lundin.

Den totala siffran av konstaterade fall av coronasmitta i Sverige uppgick vid tolvtiden på måndagen till 1046 personer. Sex personer har avlidit.

På måndagseftermiddagen gick Folkhälsomyndighetens hemsida inte att nå.

RELATERADE ARTIKLAR

Idag beslutade riksåklagaren att brott mot pandemilagen ska innebära 2 000 kronor i böter. Förslaget...
Nu är det klart var vaccinationerna av allmänheten i Linköpings kommun kommer att ske,...
Det muterade coronaviruset som spridits i Storbritannien har nu upptäckts i Östergötland, skriver regionen...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,031FöljareGilla
64FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
3.5 ° C
4 °
3 °
75 %
4.6kmh
82 %
lör
3 °
sön
1 °
mån
-1 °
tis
-2 °
ons
-2 °