-9.4 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Jakt på Lodjur i mars

Länsstyrelsen har fattat beslut om licensjakt på lodjur i Östergötlands län. Totalt får fyra lodjur fällas under 2020 års licensjakt som äger rum i mars månad.

Beslutet om att tillåta licensjakt på fya lodjur under 2020 har fattats för att reglera stammen då den är över förvaltningsmålet som är 7 årliga föryngringar.
Enligt det senaste inventeringsresultatet berörs länet av 11 årliga föryngringar och det finns ungefär 55 lodjur i Östergötlands län. Förvaltningsmålet är beslutat av Viltförvaltningsdelegationen.

Länsstyrelsens ambition är att genomföra licensjakten i en liten skala och som ett första steg i övergången mellan en etableringsfas och en förvaltningsfas. Lodjursjakten startar den 1 mars 2020 och varar som längst till och med den 31 mars. Jakten sker i de delar av länet där stammen är som tätast.

Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen, och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former. Jakten tillåter lodjursstammen i södra rovdjursförvaltningsområdet såväl som i Östergötlands län att med fortsatt god marginal förbli en livskraftig population med gynnsam bevarandestatus i artens naturliga utbredningsområde.

Resultatet från den senaste nationella populationsberäkningen visar att det finns cirka 1200 lodjur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.

Länsstyrelsen har också den 14 januari 2020 beslutat om skyddsjakt på ett lodjur som förorsakat allvarlig skada i ett hjorthägn.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 70-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Alla vill väl ha en fungerande livsmedelsproduktion i Sverige och även i vårt eget...
Under de senaste åren har länets naturreservat haft fler besökare än någonsin tidigare. Nu...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-9.4 ° C
-6.2 °
-10 °
92 %
3.1kmh
100 %
tis
-6 °
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °