22.2 C
Linköping
tisdag, juli 23, 2024

De prisas för sina insatser på Hamngatan

Polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården och Stångåstaden i Linköping tilldelas 112-priset för insatsen i samband med sprängdådet den sjunde juni 2019.

Priset motiveras med att ”insatsen präglades av en fin samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också av empati och en vilja att hjälpa till utöver det vanliga”.

Angelica Axelsson var på plats på 112-dagen för att ta emot priset för polisen i Linköpings räkning. Hon var polisens platschef på skadeplatsen den sjunde juni.

– Det är både roligt och smickrande att få ta emot det här priset. Det är ett samverkanspris – alla som var på plats gjorde ett fantastiskt jobb. Priset är en bekräftelse av det. Det var imponerande att se hur alla kunde samverka i den kaotiska situationen. Räddningstjänsten lyfte ned människor med höjdfordon, vi på polisen säkrade bevisning, bombtekniker säkrade detonationsplatsen. Alla hittade sina uppgifter, säger Angelica Axelsson i ett pressmeddelande.

112-priset uppmärksammar aktörer inom alarmeringstjänsten och synliggör insatser där samverkan har varit avgörande för insatsens utfall. Priset delades ut på 112-dagens den 11 februari.

Den 7 juni 2019 började som en vanlig arbetsdag och förvandlades till ett av Angelicas mest intensiva arbetspass någonsin.

– När jag kom in till polisstationen för att avrapportera efter en intensiv morgon så fick vi ett prio 1 larm om en stor explosion. Vi åkte omgående. Det var svårt att först få en överblick över vad som hänt, men hon insåg att det var allvarligt, säger Angelica Axelsson.

– När vi parkerar och går längs Hamngatan ser vi krossade fönster och tror att det är skadeplatsen. När vi närmar oss Ådalagatan kommer blodiga människor springande i panik och ropar på hjälp. Jag ser en fallfärdig byggnad och det är virke och glassplitter överallt.

Hämta Fido och Pelle

Människor kommer fram till Angelica och undrar om de kan gå in i byggnaden och hämta sina djur.

– Mitt första beslut är att spärra av så snabbt som möjligt. Vi behövde säkra platsen och börja evakuera de som befann sig där samtidigt som vi snabbt ville hindra att fler personer skulle komma in i den farliga zonen. Jag springer och spärrar av samtidigt som jag ber mina kollegor att göra det samma. Prio var att få bort alla och säkra platsen. I det skedet visste vi inte om det kunde explodera igen.

Polis, räddningstjänst och sjukvård är nu alla på plats och arbetar sida vid sida. Bombskyddet anländer också.

– Vi arbetar utifrån att i första hand rädda liv och i andra hand säkra brottsplatsen.

Det var Angelica som skulle fatta det svåra beslutet om det var tillräckligt säkert för räddningspersonal och ambulanspersonal att gå in och söka efter skadade inne i byggnaderna.

Bombskyddet gav klartecken

– Med tanke på hur byggnaden såg ut så höll jag fast vid att vi inte skulle gå in i byggnaden utan avvakta tills det var tillräckligt säkert.

Efter att räddningstjänsten värderat byggkonstruktionen och bombskyddet gett klartecken kunde de gå in i den skadade byggnaden.

– Vi fick hela tiden påminna varandra om hur farligt det är. Vi inom blåljusverksamheten har en stark vilja att hjälpa och rädda.

När Angelica blickar tillbaka är hon nöjd med arbetet på skadeplatsen.

– Lyckligtvis blev det inte så många svårt skadade ändå. Det är en erfarenhet för mig att få ha varit med vid en större händelse med många samverkansparter.

Här kan du se filmen om 112 – priset.

Fakta om utredningen av sprängdådet: 

• Brottsplatsundersökningen var omfattande. Den pågick med olika åtgärder under flera månader efter brottet.

• Brottsplatsen innefattade ett stort område. Polisen har anträffat föremål som har betydelse för utredningen inom ett område med en radie på 250 meter från Ådalagatan.

• Polisen har genomfört cirka 1500 förhör efter sprängningen den 7 juni.

• Förundersökningen pågår. Polisen arbetar med att analysera materialet i förundersökningen i syfte att hitta uppgifter som leder utredningen framåt. Det finns idag ingen misstänkt person.

• Polisen i region Öst samverkar med de övriga regionerna inom Polismyndigheten för att identifiera personer som kan ha varit inblandade i brottet den 7 juni.

• Det har kommit in över 100 tips som polisen arbetat med.

Föregående artikel
Nästa artikel

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 25-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Polisen fick, under torsdagens förmiddag, samtal från Carlsundsutbildnings centrum i Motala om att en...

Medan du sov

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 50 ärenden mellan klockan 22 och 06. Ingen...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
22.2 ° C
23.3 °
22 °
55 %
3.1kmh
20 %
tis
22 °
ons
21 °
tor
20 °
fre
24 °
lör
23 °