-0.2 C
Linköping
tisdag, mars 19, 2024

Ohälsan ökar i Östergötland

Varannan person i Sverige riskerar att drabbas av psykisk ohälsa. Förutom det mänskliga lidandet beräknas kostnaden för psykisk ohälsa mer än fördubblas fram till 2030.
Sedan 2014 är psykisk ohälsa den vanligaste anledningen till sjukskrivning.
Enligt den senaste rapporten om folkhälsa i Östergötland orsakar psykisk ohälsa hela 60 procent av sjukskrivningarna för kvinnor mellan 30 och 39 år.
I Östergötland har andelen pågående sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat, från 24 procent av det totala antalet sjukskrivningar 2010 till 38 procent 2018.
Vända perspektiv
För att möta den växande psykiska ohälsan har Region Östergötland tillsammans med Region Stockholm, Region Gotland, Länsförsäkringar och Svenska Kyrkan börjat arbeta preventivt på bred front för det psykiska välmåendet.
Istället för att enbart fokusera på psykisk ohälsa och vad som kan göras för att möta den, satsar organisationerna på de hälsofrämjande insatserna i ett nationellt samarbete kallat Mind//Shift, där Region Östergötland är en av initiativtagarna.
– Samhällsutmaningen med den ökande psykiska ohälsan kan ingen ensam åtgärda. Den drabbar i alla åldrar och våra traditionella åtgärder behöver kompletteras. Vi behöver en ny slags samverkan med en tydlig gemensam målbild om att främja psykisk hälsa och inte bara behandla och sjukskriva. Det blir som en slags vaccination mot psykisk ohälsa, där alla delar av samhället kan bidra med sin del, säger regionrådet Kerstin Sjöberg (C).

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötlands län har under natten hanterat ett 45-tal ärenden. Inga större händelser...
Under flera veckor har Tjustbanan mellan Linköping och Västervik varit avstängd på grund av...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län. Husvagnsbrand i Hageby Kockan 04:35...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
-0.2 ° C
3.2 °
-1.3 °
81 %
2.6kmh
0 %
tis
6 °
ons
6 °
tor
8 °
fre
7 °
lör
8 °