17.4 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Socialdemokraterna säger nej till försämringar i Regionens sjukvård

Strax före midsommarhelgen fattade M, KD, L med stöd av SD en lång rad beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden som slår mot grupper i stort behov av stöd.

– Vi säger nej till åtgärder som drabbar de allra sköraste. Det måste finnas andra alternativ än att skära i psykiatri, barnhälsovård och psykiatriambulans, säger Lena Micko (S), regionråd i opposition och fortsätter.

– Sjukvården måste finnas i hela Östergötland och inte koncentreras till några få platser. Det leder till en ojämlik sjukvård och det vill vi motverka.

Socialdemokraterna pekar i ett pressmeddelande på exempel över ojämlik vård i länet.Den regiondrivna ögonsjukvården på Vrinnevisjukhuset försvinner för att koncentreras på US. Kvar i Norrköping blir de privata alternativen. De patienter som vill välja regiondriven ögonsjukvård får längre resor och behovet av ledsagare kommer sannolikt öka”.

Säger nej till försämringar

Hälso- och sjukvårdsnämnden hade under onsdagens extrainsatt möte 12 att-satser på bordet. Socialdemokraterna sa nej till fem av föreslagen; Försämringar inom psykiatrin (vuxna, barn och unga, MiniMaria/MiniMoa), försämringar kring hälsokommunikatörer, försämrat psykologstöd inom barnhälsa, familjedagvård för ätstörningspatienter och slutligen ett nej till att ta bort psykiatriambulansen i Norrköping.

– Detta är hälso- och sjukvård som inskränks för grupper som snarare behöver mer insatser, inte mindre. Det är åtgärder som kommer påverka oss länge. Hälsokommunikatörerna är ett exempel. De når grupper som vi annars har svårt att nå. Socialdemokraterna vill i stället utöka hälsokommunikatörernas uppdrag till att gälla fler utsatta grupper som behöver få information om förbättrad hälsa. Det har vi inlagt i vår budget för 2025 berättar Lena Micko.

Region i kris

Region Östergötland är i djup ekonomisk kris. Läget är svårare här än på många andra håll i landet. Den östgötska sjukvården har en rad allvarliga utmaningar framför sig.

– Socialdemokraterna har under 2023 och 2024 föreslagit en rad olika åtgärder i HSN, i RS och i regionfullmäktige som sammantaget hade lett till att vi stått inför en annan situation än den vi har idag. Styret, M, KD och L med stöd av SD såg inte allvaret i situationen under 2023 och var mycket sent ute med beslut kring åtgärder inte minst när det gällde hyrbemanning.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
17.4 ° C
18.1 °
15.6 °
88 %
3.6kmh
0 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °