15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Socialdemokraterna i Region Östergötland lägger fram sitt budgetförslag

Nu har Socialdemokraterna lagt fram sitt budgetförslag för Region Östergötland 2025.

Socialdemokraterna menar att det i finns flera anledningar att känna oro för hur styret med M och SD i spetsen hanterar regionens verksamheter.

En viktig satsning som socialdemokraterna förslår handlar om att se till att det förebyggande arbetet i hälso- och sjukvården inte stannar av. Primärvården och den förebyggande hälsovården får 40 miljoner kronor i budgetsatsningen.

– Vi vågar satsa på förebyggande hälsovård för det vinner vi på i längden. Familjecentralerna, screening och hälsosamtal bygger en så viktig grund för östgötarnas hälsa framåt. Jämlik vård efter behov är väldigt centralt. Vår budget har en tydlig klassisk socialdemokratisk profil, säger Lena Micko (S), regionråd i opposition i ett pressmeddelande.

Psykiatriambulansen får mer resurser

De socialdemokratiska satsningar som görs i budgetförslaget handlar om att skydda de sköraste som behöver vården bäst, exempelvis genom att värna psykiatriambulansen i Norrköping och se till att vårdcentralerna får mer resurser. När det gäller Psykiatriambulans i Norrköping blir satsningen åtta miljoner kronor.

– Vi satsar på ordning och reda i hälso- och sjukvården, vi vill stoppa välfärdsbrottsligheten och vi tycker att man nu mer än någonsin måste orka jobba förebyggande med folkhälsa och jämlik vård. Det handlar helt enkelt om att skydda bland annat våra barn och unga i ett svårt ekonomiskt läge. En ekonomi i balans är målet. Därför syftar många av våra förslag till att stärka Region Östergötlands ekonomiska förutsättningar, säger Kaisa Karro (S), regionråd i opposition.

Rädda Östergötlands folkhögskolor

Fram till 2026 kommer regeringen att skära ned anslaget till folkbildning med 1,1 miljarder kronor. På grund av den nedskärningen vill Socialdemokraterna mildra det hårda slaget med ett regionalt stöd på en miljon.

– Vi måste göra vad vi kan för att ge stöd till Östergötlands folkhögskolor och studieförbund i ett tufft läge. Folkbildningen är unik i sitt slag och har ett viktigt demokratiuppdrag. Skolorna är även viktiga för kompetensförsörjningen. I Östergötland har M, KD, L med stöd av SD redan smygsänkt regionens anslag genom att inte öppna upp för att folkhögskolorna kan söka redan budgeterade medel. Vi tänker inte lämna folkbildningen i sticket, säger Eva Andersson (S), regionråd i opposition.

Subventionerat sommarlovskort

Socialdemokraterna satsar också tre miljoner på att föreslå ett subventionerat sommarlovskort för barn och unga.

– Det ska inte hänga på föräldrarnas plånbok om barn och unga kan åka kollektivt på sommaren. De måste kunna ha friheten att ta ett sommarjobb, delta i aktiviteter och åka till kompisar, säger Annsofi Ramevik (S), oppositionsråd.

Dessutom läggs tio miljoner på insatser mot välfärdsbrott.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °