15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Skyddsjakt på varg i länet -Nytt beslut om skyddsjakt Fågelmossenreviret

Nu har Länsstyrelsen i Östergötland fattat ett nytt beslut om skyddsjakt efter varg som ersätter det tidigare beslutet som togs den 4 juni. Skyddsjakten gäller inom det angivna jaktområdet mellan Borensberg, Tjällmo och Godegård inom Motala kommun.

Skyddsjakten får påbörjas från och med nu och inga fler angrepp eller liknande händelser behöver ske. Jakten får bedrivas med hund eller som vaktjakt inom hela det angivna jaktområdet fram till och med den 21 juli 2024.

DNA-analys används vid bedömning

Utifrån nya underlag som DNA-analyser från angrepp och ett tredje angrepp bedömer Länsstyrelsen att villkoren för skyddsjakten behöver justeras utifrån nuvarande situation för att syftet med jakten ska kunna uppfyllas. Syftet är att förhindra ytterligare angrepp på tamdjur.

– Vi har nu fått svar att det var samma varg som orsakade det andra angreppet som vid det första. Vargen kommer från Fågelmossenreviret, där även det tredje angreppet skedde, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för avdelningen för Djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Tre vargrevir i regionen

Östergötland har tre vargrevir, Långbogen, Fågelmossen och Tisaren, varav Tisaren delas med Örebro län. Natten till den 20 maj och den 3 juni har två angrepp på får skett i området mellan Långbogen och Fågelmossen reviren i Motala kommun. Angreppen orsakades av varg och har dokumenterats av Länsstyrelsen.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °