15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Länsstyrelsen roll och ansvar för civilförsvaret påverkas av NATO-medlemskapet

I och med Sveriges medlemskap i NATO slutligen fastställdes i torsdags får Länsstyrelsen ytterligare en viktig roll eftersom myndigheten är ytterst ansvarig för det civila försvaret i länet.

Den civila dimensionen har stor betydelse för försvarsalliansen eftersom det bland annat handlar om att skydda civilbefolkningen, stärka försvarsviljan och stödja Försvarsmakten.

Det finns regelverk kopplat till Nato som beskriver hur medlemsstaterna ska arbeta med civilt försvar. Länsstyrelsen arbetar nu vidare med att konkretisera vad man behöver göra utifrån myndighetens roll i det civila försvaret.

Behöver öka tempot

– Vi arbetar redan intensivt med att bygga upp det civila försvaret, men kommer behöva öka tempot ytterligare. Ett starkt civilt försvar är ett viktigt bidrag för att höja tröskeln för en angripare, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland och civilområdeschef i det sydöstra civilområdet.

Det civila försvaret ska skydda civilbefolkningen och säkerställa att till exempel sjukvård, transporter och livsmedels- och dricksvattenförsörjning fungerar även under krigsfara och krig.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °