14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Återförvisade “SNIPPAN” – domen kommer upp i Hovrätten på onsdag

Högsta domstolen förklarade i en dom den 23e februari 2023 att det har förekommit rättegångsfel i hovrätten som kan antas ha inverkat på målets utgång. Högsta domstolen meddelade därför prövningstillstånd i fråga om ansvar, skadestånd samt undanröjde därmed med detta hovrättens dom i dessa delar.

Högsta domstolen har alltså i det uppmärksammat mål om våldtäkt mot barn beslutat att målet ska tas om i hovrätten.

Bakläxa för hovrätten – På grund av rättegångsfel

Den återförvisade målet kommer nu upp i hovrätten för förnyad handläggning den 21e februari 2024.

Hovrätten för Västra Sverige friade den en 50-årige mannen som i tingsrätten dömdes för våldtäkt på en 10-årig flicka. Flickan berättade att mannen haft fingret inne i hennes snippa. Hovrätten tolkade ordet snippa som de yttre könsdelarna och friade därför mannen för våldtäkt mot barn.

Högsta domstolen har tagit upp och avgjort målet om våldtäkt mot barn och då kommit fram till att hovrätten begått ett rättegångsfel och att målet ska tas om i hovrätten. Domen återförvisas på grund av ett rättegångsfel dom består av att Hovrätten gjorde fel som inte prövade alternativa brottsrubriceringar för gärningsbeskrivningen.

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °