18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Snippan målets friande dom prövas på nytt på grund av rättegångsfel i Hovrätten

Högsta domstolen har nu meddelat ett avgörande i det uppmärksammade målet om våldtäkt mot barn som nu måste tas om i hovrätten med en ny juristuppsättning.

Högsta domstolen har tagit upp och avgjort målet om våldtäkt mot barn och då kommit fram till att hovrätten begått ett rättegångsfel och att målet ska tas om i hovrätten. Domen återförvisas på grund av ett rättegångsfel dom består av att Hovrätten gjorde fel som inte prövade alternativa brottsrubriceringar för gärningsbeskrivningen.

En konstig och okunnig tolkning

Hovrätten för Västra Sverige friade den en 50-årige mannen som i tingsrätten dömdes för våldtäkt på en 10-årig flicka. Flickan berättade att mannen haft fingret inne i hennes snippa. Hovrätten tolkade ordet snippa som de yttre könsdelarna och friade därför mannen för våldtäkt mot barn.

– Jag är oerhört förvånad över domen. Det var en oväntad och ovanlig dom. Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning och skrivning sett till helheten. Hovrätten väckte inte heller frågan om betydelsen eller innebörden av ordet snippa, sade Eva-Lotta Swahn på Åklagarkammaren i Halmstad i en kommentar på Åklagarämbetets hemsida.

Juristdomare byts ut vid ny prövning
Nu innebär Högsta domstolens beslut att målet ska prövas på nytt av hovrätten. Målet ska fördelas till en annan avdelning än den som tidigare dömde i målet. Vid avgörande av målet kommer andra juristdomare och nämndemän att delta. Hovrätten påbörjar nu handläggningen. Hovrätten kan i dagsläget inte närmare ange när målet kommer att avgöras.

Åklagaren kommenterar

Tillförordnad riksåklagare Katarina Johansson Welin ger en kommentar.

– Jag är nöjd med att den friande domen nu undanröjs och att målet kommer att prövas på nytt i hovrätten. Dagens avgörande är dessutom principiellt betydelsefullt eftersom det ger viktig vägledning om domares ansvar för att leda domstolsprocessen och reda ut oklarheter som kan uppstå under rättegångar, säger tillförordnad riksåklagare Katarina Johansson Welin i en kommentar.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °