-7.9 C
Linköping
onsdag, november 29, 2023

Snippan målets friande dom prövas på nytt på grund av rättegångsfel i Hovrätten

Högsta domstolen har nu meddelat ett avgörande i det uppmärksammade målet om våldtäkt mot barn som nu måste tas om i hovrätten med en ny juristuppsättning.

Högsta domstolen har tagit upp och avgjort målet om våldtäkt mot barn och då kommit fram till att hovrätten begått ett rättegångsfel och att målet ska tas om i hovrätten. Domen återförvisas på grund av ett rättegångsfel dom består av att Hovrätten gjorde fel som inte prövade alternativa brottsrubriceringar för gärningsbeskrivningen.

En konstig och okunnig tolkning

Hovrätten för Västra Sverige friade den en 50-årige mannen som i tingsrätten dömdes för våldtäkt på en 10-årig flicka. Flickan berättade att mannen haft fingret inne i hennes snippa. Hovrätten tolkade ordet snippa som de yttre könsdelarna och friade därför mannen för våldtäkt mot barn.

– Jag är oerhört förvånad över domen. Det var en oväntad och ovanlig dom. Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning och skrivning sett till helheten. Hovrätten väckte inte heller frågan om betydelsen eller innebörden av ordet snippa, sade Eva-Lotta Swahn på Åklagarkammaren i Halmstad i en kommentar på Åklagarämbetets hemsida.

Juristdomare byts ut vid ny prövning
Nu innebär Högsta domstolens beslut att målet ska prövas på nytt av hovrätten. Målet ska fördelas till en annan avdelning än den som tidigare dömde i målet. Vid avgörande av målet kommer andra juristdomare och nämndemän att delta. Hovrätten påbörjar nu handläggningen. Hovrätten kan i dagsläget inte närmare ange när målet kommer att avgöras.

Åklagaren kommenterar

Tillförordnad riksåklagare Katarina Johansson Welin ger en kommentar.

– Jag är nöjd med att den friande domen nu undanröjs och att målet kommer att prövas på nytt i hovrätten. Dagens avgörande är dessutom principiellt betydelsefullt eftersom det ger viktig vägledning om domares ansvar för att leda domstolsprocessen och reda ut oklarheter som kan uppstå under rättegångar, säger tillförordnad riksåklagare Katarina Johansson Welin i en kommentar.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.9 ° C
-7.3 °
-8 °
89 %
3.1kmh
75 %
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °
sön
-9 °