22.2 C
Linköping
tisdag, juli 23, 2024

PDV-“pågående dödligt våld”-övning i Östergötland

Polisen i region Öst övade idag i Linköping vid gamla simhallen med andra blåljusaktörer för att kunna agera i en terror situation med det som kallas pågående dödligt våld (PDV).

Övningen börjar med ett radioutrop från regionledningscentralen:

Fyranoll går ut på prio Östergötland. Flera samtal om misstänkt skottlossning kommer invid gamla badhuset i Linköping. Samtliga lediga resurser går över till insats 1″.

Ovanligt med PDV

Den här typen av skarpa larm är mycket ovanliga. Polisens uppdrag är att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

– Det här en övning för verkligheten och ett unikt tillfälle för alla blåljusaktörer att öva tillsammans. Det är också en jättetuff uppgift för poliserna att hantera men det förväntas av dem att de ska agera och stoppa det dödliga våldet säger övningsledaren Jonas Schånberg på polisens hemsida.

Övar samspel och kommunikation

Räddningsarbetet måste övas in för att kommunikation och samspel på skadeplatsen fungerar mellan räddningstjänst, ambulans och polis.

– Efter övningen hoppas jag att deltagarna känner att de har lyckats rädda liv och att de har gjort det tillsammans. Vi har också haft en ledningsplats som vi studerat noga hur den fungerar för att hitta möjliga förbättringar säger övningsledaren Jonas Schånberg.

Räddningsarbetet är beroende av att kommunikation och samspel på skadeplatsen fungerar mellan räddningstjänst, ambulans och polis. Foto. Tommy Pettersson

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
22.2 ° C
23.3 °
22 °
55 %
3.1kmh
20 %
tis
22 °
ons
21 °
tor
20 °
fre
24 °
lör
23 °