2.9 C
Linköping
söndag, februari 25, 2024

Länsstyrelsen uppmanar att agera när ungdomar blir utsatta för våld

Nu går Länsstyrelserna ut i en gemensam kampanj som de kallar för Svartsjuka är inte romantiskt.

Kampanjen som pågår under februari och mars är ett samarbete mellan länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och stiftelsen 1000 Möjligheter som driver ungarelationer.se

Åskådarperspektivet

Svartsjuka är inte romantiskt riktar sig mot våld i ungas partnerrelationer, fokuserar i år på ett åskådarperspektiv. Syftet med kampanjen är att öka kunskapen hos unga själva och hos vuxna som möter unga.

– En viktig pusselbit i arbetet mot våld i ungas partnerrelationer är kunskapen hos alla runtomkring. Vuxna som möter unga, i sitt arbete, i sitt ideella engagemang eller hemma behöver kunna se och våga fråga. Även vänner och andra åskådare spelar en viktig roll för att upptäcka och förebygga våld. Våldet förekommer på arenor där vuxna finns och när unga berättar om våld, är det oftast för en kompis,” säger Elin Wallner, Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressuttalande.

Fakta om våld i ungas partnerrelationer

Nästan en fjärdedel av tjejerna i åldrarna 16–24 år har någon gång utsatts för våld av en nuvarande eller före detta partner Risken för våld ökar dessutom när den utsatta försöker lämna relationen. För pojkar och unga män är siffran 14 procent. Unga hbtqi-personer och unga med funktionsnedsättningar är utsatta för våld i högre utsträckning än övrig befolkning. Våldet i ungas relationer är precis lika vanligt och grovt som i vuxnas nära relationer och unga utsätts för alla former av våld, även våld med dödlig utgång.

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
2.9 ° C
4.2 °
1 °
82 %
2.1kmh
20 %
sön
2 °
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °